29-31 października w Paryżu odbył się finał World Chocolate Masters 2022. Zwycięzcą tegorocznej edycji został Lluc Crusellas z Hiszpanii (434 punkty). Drugie miejsce zdobył Antoine Carreric z Francji (405 punkty), a trzecie miejsce przypadło Nicolasowi Nikolakopoulos z Grecji (404 punkty).
W konkursie udział wzięło 18 szefów kuchni z całego świata. Do finału zakwalifikowało się 10. uczestników, w tym Polak — Igor Zaritskyi. Poniżej znajduje się lista wszystkich finalistów wraz z punktacją.
- LLUC CRUSELLAS (Hiszpania) – 434 pkt.
- ANTOINE CARRÉRIC (Francja) – 405 pkt.
- NICOLAS NIKOLAKOPOULOS (Grecja) – 404 pkt.
- ANNA GERASI (Włochy) – 382 pkt.
- CHRISTOPHE RULL (USA) – 381 pkt.
- DONGSUK KIM (Korea) – 377 pkt.
- JIRO TANAKA (Japonia) – 375 pkt.
- TOGO MATSUDA (Belgia) – 370 pkt.
- JACKY LUNG (Chiny) – 356 pkt.
- IGOR ZARITSKYI (Polska) – 337 pkt.
Zmagania uczestników oceniali reprezentanci wszystkich uczestniczących regionów. W składzie jury Polskę reprezentował Krzysztof Ilnicki, ambasador marki Cacao Barry, właściciel Umam Patisserie.
Podczas World Chocolate Masters 2022 Polskę reprezentował Igor Zaritskiy, który uzyskał 10. miejsce w światowym zestawieniu. Igor jest szefem Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre. Swoją pracę rozpoczął w 2000 r., jako kucharz. Pracował w najlepszych restauracjach Kijowa. Potem jako pastry chef, m.in. w Arena Entertainment, Semedeni. Laureat wielu prestiżowych konkursów, w tym tytułu Best Ukraine Pastry Shef 2015.
https://www.facebook.com/WorldChocolateMasters/videos/1568199543615391
Fot. Facebook — World Chocolate Masters