Krajowe eliminacje World Chocolate Masters podczas Expo Sweet

Aktualności

Krajowe eliminacje World Chocolate Masters podczas Expo Sweet

25 lutego w Warszawie, podczas targów Expo Sweet odbędą się krajowe eliminacje World Chocolate Masters. Zwycięzca będzie reprezentować nasz kraj podczas światowego finału w październiku 2025 r.

Raz na trzy lata, najbardziej ekscytujący konkurs czekoladowy na świecie organizuje 18 krajowych selekcji, z 45 uczestniczącymi krajami.

Kto zasiada w jury?

Eksperci będą recenzować, degustować i oceniać wszystkie kreacje. W jury zobaczymy Michała Iwaniuka (przewodniczący), Helenę Fleglovą, Davida Gaboriaud, Michała Doroszkiewicza, Konrada Totę, Kamila Szulca i Francisco Moreira.

Uczestnicy eliminacji WCM 2024

Anna Siwiec-Kaczmarczyk – od ponad 28 lat prowadzi działalność cukierniczą w Żywcu, od ponad 10 lat również własną pracownię nowoczesnego cukiernictwa. Szkoliła się pod okiem Jarka Nowakowskiego, Patryka Szczepańskiego, Piotra Chylareckiego, Johana Martina, Mathieu Dienricka i wielu innych cukierników. Posiada tytuł magistra sztuki, przez 10 lat edukacji artystycznej miała również zajęcia z rzeźby, co pomaga jej w tworzeniu niestandardowych i artystycznych propozycji. Od 5 lat prowadzi szkolenia cukiernicze z zakresu nowoczesnego cukiernictwa.

Jakub Janiuk – cukiernik młodego pokolenia. Swoją cukierniczą drogę rozpoczął w szkole, łącząc naukę zawodu z pracą w cukierni. W swoich deserach stara się łączyć klasykę z nowoczesnością, kierując się zasadą natury i minimalizmu. Obecnie pracuje jako konsultant cukierniczy dla marki Debic. Prowadząc warsztaty i szkolenia, stara się przekazywać wizję, wiedzę i techniki, które wypracował przez lata.

Karol Płachta – młody i ambitny. Od początku swojej kariery związany z Cukiernią Sowa, gdzie pracuje pod okiem Pawła Małeckiego i Mariusza Buritty, finalistów konkursu World Chocolate Masters. Jego styl opiera się na świeżości, prostocie i dbałości o szczegóły. Lubi tradycyjne ciasta z nowoczesnym podejściem, wierzy, że klasyka jest wspaniałą bazą.

Łukasz Roguski – Mistrz Europy w Artystycznej Dekoracji Tortów Expo 2020. Od dziecka związany z rodzinną firmą Cukiernia Małgosia. Od 10 lat kształtuje swoje umiejętności cukiernicze, szkoląc się u najlepszych rzemieślników i artystów. Odnajduje się zarówno w sugarcraftingu, jak i pracy z czekoladą, cukiernictwie artystycznym i restauracyjnym. Konkursy dają mu motywację do działania i przestrzeń do spełniania cukierniczych fantazji.

Temat i zadania
Play! to temat, który musi znaleźć odzwierciedlenie w każdym zadaniu.
Oprócz inspirującego tematu Play!, organizacja WCM opublikowała również zestaw zadań dla selekcji krajowej .
W określonym czasie około 8 godzin każdy uczestnik musi zrealizować każde z zadań i przekonać do siebie jury.
A co musza przygotować tegoroczni uczestnicy?
You!
3-minutowe wystąpienie, w którym uczestnicy wyjaśniają swoją kreatywną podróż: źródło inspiracji, kluczową koncepcję, wybór składników i to, co sprawia, że ich kreacje są wyjątkowe.
Ciastko Play!
Wyśmienite, świeże czekoladowe ciastko przygotowane od podstaw,
z czekoladą, jako smakiem przewodnim – prezentowane, jako indywidualne, małe monoporcje.
Dziel się Radością
Zabawny i pyszny czekoladowy zestaw do dzielenia się z 6 osobami przy stole, po kolacji. Powinien zastąpić prezent – jak butelka wina przyniesiona na przyjęcie.
Finezyjna Pralina
Czekoladowa pralina, która jest ekscytująca i dodaje energii! Można wykorzystać dowolną technikę. Musi być wyśmienita i nie wzbudzać poczucia winy: całkowicie naturalna, bez numerów E, bez sztucznych składników.
Playbox
Artystyczny eksponat z czekolady, który opowiada historię czekoladowej praliny. Play! z granicami swojej wyobraźni, aby nadać tej ekspozycji moc zatrzymania: powinna sprawić, że ludzie zatrzymają się, spojrzą i odkryją!

Więcej informacji na temat selekcji krajowej na stronie www.worldchocolatemasters.com.