Tomasz Deker otrzymał tytuł Prix Au Chef Pâtissier 2020. Wyróżnienie przyznała Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna (The International Academy of Gastronomy).

Prix Au Chef Pâtissier to cykliczna nagroda przyznawana pięciu najlepszym cukiernikom w Europie.

Wśród nagrodzonych znaleźli się:
Cédric Grolet z Francji (Hôtel Meurice), znany z tworzenia deserów podobnych do owoców
Paco Torreblanca z Hiszpanii,
Pierluigi Portinari z Włoch (Ristorante La Peca, Lonigo, Vicenza)
João Henriques z Portugalii (Patisserie Eclair).

Przypominamy, że nie jest to pierwsze wyróżnienie na koncie cukierników z Polski. W 2016 r., w pierwszym plebiscycie AIG, tytułem Prix Au Chef Pâtissier wyróżniono Krzysztofa Ilnickiego z UMAM, rok później tytuł ten otrzymał Krzysztof Rabek z warszawskiej Odette, a w 2018 r. otrzymała go Justyna Kawiak z wrocławskiego Nanan.

Źródło: sogoodmagazine.com