Maria Zaleska, technolog w firmie Terravita: Najnowsze trendy w cukiernictwie

Porady

Maria Zaleska, technolog w firmie Terravita: Najnowsze trendy w cukiernictwie

Trendy w przemyśle spożywczym kształtowane są przez nieustannie rosnącą świadomość konsumentów, którzy coraz częściej wybierają zdrowszą żywność o czystej i prostej etykiecie – mówi “Poradnikowi Restauratora” Maria Zaleska, technolog w firmie Terravita.

Usunięcie ze składu substancji konserwujących, syntetycznych barwników oraz aromatów i zastąpienie ich naturalnymi alternatywami stanowi znaczącą wartość dodaną produktu pod względem zdrowotności i wizerunku. W kategorii surowców nadających barwę i smak, pozwala zastosować składniki pochodzenia naturalnego, takie jak żywność barwiąca czy ekstrakty roślinne, które wykazują korzystne właściwości przeciwutleniające czy przeciwdrobnoustrojowe. Naturalne składniki znajdują zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu spożywczego, w tym w przemyśle cukierniczym, lodowym, mleczarskim czy w branży napojów.

Obecna sytuacja gospodarcza i społeczna sprawia, że często szukamy poczucia bezpieczeństwa. Konsumenci cenią produkty przywołujące pozytywne wspomnienia i skojarzenia, z dzieciństwem, domem czy wakacjami. Tutaj klasyczne składniki tj. czekolada czy karmel znajdą zastosowanie w nowych odsłonach w przemyśle jak i w rzemiośle. Czekolada w połączeniu z nutami owocowymi lub korzennymi, czy karmel przełamany solą doskonale sprawdzi się w przygotowaniu pralin, ciast, deserów czy lodów, które zabiorą w sentymentalną podróż. Konsumenci poszukują również elementu zaskoczenia i niespodzianki, dlatego ceniona jest multisensoryczność produktu – przełamania tekstur, konsystencji i smaków. W cukiernictwie doskonale sprawdzą się nadzienia i musy z chrupiącą kruchą warstwą łamanych wafli, a w czekoladowych tabliczkach posypki z owoców liofilizowanych czy warstwowe nadzienia.