Najnowsze wydanie „Poradnika Restauratora” w wersji papierowej od początku miesiąca dociera już do restauracji i przedstawicieli branży HoReCa w całej Polsce. Anonimowa ankieta wśród szefów kuchni i kucharzy zrzeszonych w czołowych polskich stowarzyszeniach kulinarnych dotycząca prasy gastronomicznej (wrzesień 2022 r.) potwierdza, że papier cieszy się niesłabnącym autorytetem, bo aż 66,3% odpowiedzi wskazuje drukowany magazyn branżowy jako prestiżową formę publikacji, a 55,4% osób najchętniej czyta ją w formie papierowej.
W magazynie polecamy temat miesiąca pt. „Kuchnia, która kołem się toczy” (s.5). Street foody przeszły w ostatnich latach zdumiewającą metamorfozę. Z każdym rokiem rynek ulicznego jedzenia nasyca się coraz bardziej. Siła tego sektora kryje się przede wszystkim w braku wysokich nakładów inwestycyjnych w porównaniu do lokali stacjonarnych.
Warto przeczytać rozmowę z Krzysztofem Szulborskim, prezesem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich (s.12).
Poza tym ciekawy materiał (s.16), gdzie szefowie kuchni i restauratorzy – laureaci Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora” z lat poprzednich wypowiadają się, co dla nich znaczy to wyróżnienie m.in. Robert Sowa (N31), Ireneusz Koniuszek (Zamek Ryn) czy Ryszard Tomaszewski (Dworzysko).
Na naszych łamach nie zabrakło również artykułów poradniczych m.in. Katarzyny Gubały, ekspertki kuchni roślinnej „Sezon na wegeburgery”, Jarosława Walczyka, prezesa KSK „Sukcesy i wyzwania polskiej gastronomii – w kuchni każdy ma równy start” czy Izabeli Wardaszko, radcy prawnego „Ochrona danych osobowych podczas wakacji”.
Zachęcamy również do przeczytania popularnych działów, takich jak nowości oraz dział w kadrze.
Miłej lektury ze świata HoReCa!