Lluc Crusellas z Hiszpanii nowym światowym mistrzem czekolady

Aktualności

Lluc Crusellas z Hiszpanii nowym światowym mistrzem czekolady

Lluc Crusellas z Hiszpanii został koronowany na Światowego Mistrza Czekolady w Paryżu na Salon du Chocolat, wraz z zaszczytem nazywania siebie najlepszym rzemieślnikiem czekolady na świecie przez następne trzy lata.

Oprócz upragnionego tytułu, Crusellas wygrywa również ekskluzywną współpracę z czekoladowymi szefami ze znanego na całym świecie luksusowego domu towarowego Harrods w Londynie. Crusellas podbił nie tylko serca jurorów, ale i widzów w domu, którzy przyznali mu publiczną nagrodę #WOW. Srebro i brąz wywalczyli Antoine Carréric z Francji i Nicolas Nikolakopoulos z Grecji.

World Chocolate Masters (WCM) to jedyny światowy konkurs poświęcony prezentacji talentów artystycznych światowej klasy profesjonalistów w dziedzinie gastronomii, cukiernictwa i czekoladziarstwa. Od swojego powstania w 2005 roku WCM stara się odsłonić to, co świat zobaczy w przyszłości w ladach cukierniczych i półkach z czekoladą – tym bardziej w przypadku tegorocznej edycji, odbywającej się pod hasłem #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE.

Po intensywnych trzech dniach w Salon du Chocolat w Paryżu, Lluc Crusellas z Hiszpanii przywiezie do domu tytuł World Chocolate Master. Zdobył uznanie jury, któremu przewodniczył cukiernik i gwiazda „Szkoły Czekolady” Netflixa, Amaury Guichon, zmysłowymi kreacjami, które podkreślały jego dbałość o szczegóły, kreatywność i znajomość smaku. Ostatniego dnia Crusellas był w stanie zaprezentować brioszkę bez cukru z użyciem enzymu. Niesamowita innowacja, która zaskoczyła sędziów.

W ramach nagrody głównej Crusellas skorzysta również z ekskluzywnego współtworzenia z czekoladowymi szefami z luksusowego domu towarowego Harrods. Rezultat tej wyjątkowej współpracy zostanie zaprezentowany w słynnym luksusowym londyńskim domu towarowym wiosną przyszłego roku.

To niesamowite uczucie zdobyć tytuł World Chocolate Master po wielu miesiącach treningów – nie tylko dla mnie, ale dla całego zespołu, który wspierał mnie w tej drodze. Absolutnie marzyłem o zdobyciu tytułu, ale nigdy się tego nie spodziewałem, a możliwość zabrania nagrody do domu, jest niesamowita. To nagroda nie tylko dla mnie, ale dla całego sektora zawodowego w moim kraju.

W World Chocolate Masters zawsze chodziło o przesuwanie granic czekoladowego rzemiosła na nowe wyżyny, a podczas tegorocznego konkursu Crusellas wyznaczył zupełnie nowy standard innowacyjności i kreatywności – powiedział Amaury Guichon, przewodniczący jury WCM. Wśród zaciętej rywalizacji tytuł Mistrza Świata Czekolady, który Crusellas zabierze do domu, jest hołdem dla umiejętności, pomysłowości i wizji, które wykazał podczas finału. W ograniczonym czasie podejmowanie ryzyka było wyzwaniem, ale wyróżniało go na tle konkurencji.

Uzupełniając podium, Antoine Carréric z Francji i Nicolas Nikolakopoulos z Grecji zdobyli srebrny i brązowy medal.

Crusellas podbił również serca publiczności

World Chocolate Masters były tegorocznym hitem online: setki tysięcy fanatyków czekolady z całego świata oglądało transmisję na żywo, aby z bliska śledzić konkurencję i masowo głosować na swojego faworyta.

Ostatecznie Crusellas zdobył główną nagrodę zarówno jury, jak i widzów. Jego oszałamiająca witryna #wow przedstawiała świat w niebezpieczeństwie, z pięknie wyrzeźbionym słoniem stojącym na spalonej ziemi, ukazującym dwie możliwe strony przyszłości. Wcześniej w konkursie drużyna Hiszpanii zrobiła niespodziankę odwiedzającym Salon du Chocolat – rozdając szczęśliwym miłośnikom czekolady wyrzeźbiony żeton 3D.

Pierwsza dziesiątka Światowego Finału WCM 2022:

Lluc Crusellas (Spain), 434 pkt.

Antoine Carréric (France), 405 pkt.
Nicolas Nikolakopoulos (Greece), 404 pkt.
Anna Gerasi (Italy), 382 pkt.
Christophe Rull (US), 381 pkt.
Dongsuk Kim (Korea), 377 pkt.
Joro Tanaka (Japan), 375 pkt.
Togo Matsuda (Belgium), 370 pkt.
Jacky Lung (China), 356 pkt.
Igor Zaritskyi (Poland), 337 pkt.

Przeżyj ponownie zmagania

Możesz ponownie przeżyć czekoladową fantazję na stronie internetowej World Chocolate Masters – zawierającej wszystkie kreacje, przepisy i najważniejsze informacje zza kulis, które celebrują oszałamiającą pracę wszystkich 18 finalistów w tej edycji 2022.

Zwycięzcy World Chocolate Masters od 2005 roku to między innymi Davide Comaschi z Włoch, Vincent Vallée z Francji i Frank Haasnoot z Holandii, których zmysłowe projekty, wszechstronność i talent ożywiają każdego dnia miłośników czekolady.

Autor zdjęć:  Edward Trzeciakiewicz (Good Lookin Food)

 

Igor Zaritskyi (Poland), 337 pkt.

Więcej informacji: