W okresie letnim w samym centrum stolicy Wielkopolski odbędą się cztery odsłony prawdziwej filmowej i kulinarnej uczty. Niezwykłe smaki poznamy podczas Taste Film Festival, dzięki połączeniu działań restauracji Bistro Taste z Concordią Design, Fundacją Vox Artis oraz miastem Poznań.
APETYCZNIE SERWOWANE WYDARZENIE
Taste Film Festival potrwa od 10 czerwca do 26 sierpnia, a w jego ramach planowane są cztery pokazy realizowane co 3-4 tygodnie. Wydarzenia obejmować będą prezentację wartościowych artystycznie i trudnych do zobaczenia gdzie indziej filmów oraz panele dyskusyjne, rozmowy z twórcami i bohaterami fabuły, a także degustacyjne kolacje inspirowane filmami.
W SMAK KAŻDEMU
Każda odsłona zakłada dwa warianty dopasowane do temperamentu i oczekiwań odbiorców:
SEANS I: biletowany, dla około 80 osób odbywać będzie się we wnętrzach Concordia Design około godz. 18:30. Po nim najlepsi polscy szefowie kuchni oraz sommelierzy przygotują w Bistro Taste degustacyjną kolację wraz pairingiem win.
SEANS II: w ramach otwartego kina plenerowego odbywać będzie się na Przystani Sztuki przed Bistro Taste około godz. 21.30. Po nim nastąpią dyskusje i rozmowy, moderowane przez znane osoby związane z kulturą, kuchnią i filmem.
Więcej informacji: tel.: 609 002 964 lub restauracja@concordiataste.pl
MENU FESTIWALU
10 CZERWCA
Tasty Choppers on the road, reż. Bartosz Dziamski.
Kulinarna podróż dwóch szefów kuchni po Polsce, jakiej nie znamy, poprzez urokliwe miejsca, w których można odetchnąć, podziwiać przyrodę i przede wszystkim doskonale zjeść.
Eksperci: Jakub Kasprzak i Tomasz Grabski, Adam Adamczak.
Prowadzący: Tomek Jakubiak
Pairing: Anna Gałęcka
8 LIPCA
Fundamenty, reż. Olga Badowska, Bartosz Dziamski.
Film o smaku i pasji, o szukaniu sensu i formy. Architektura i kuchnia łączą się w sposób naturalny, dzięki bohaterce i narratorce – Katarzynie Daniłowicz.
Natura, kobiety i wino, reż. Gulia Graglia.
Kobiety, które połączyła pasja tworzenia wina przebojem wdzierają się do świata biznesu zdominowanego dotąd przez mężczyzn. Ukazując cały proces tworzenia i sprzedaży wina, film dotyka szerszego zjawiska zmiany tradycyjnego podziału ról.
Eksperci: Katarzyna Daniłowicz i Oliwia Bernady
Prowadzący: Olga Badowska
Pairing: Anna Musialik
29 LIPCA
Kucharz Pałacowy, reż. Bartosz Dziamski.
Odkrywanie kulinarnej tożsamości Polski dzięki głównemu bohaterowi, Szefowi Kuchni Willa Intrata w warszawskim Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Alain Ducasse – kuchenne wyzwania, reż. Gilles de Maistre.
Próba zgłębienia fenomenu Alaina Ducasse’a – niezwykle pozytywnego człowieka, który buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom.
Eksperci: Maciej Nowicki, Jarosław Dumanowski, Adam Adamczak
Prowadzący: Jakub Gutek
Pairing: Artur Marcula
26 SIERPNIA
Powrót Do Korzeni I-III – pokaz trzech filmów
Cykl rozgrywający się w Ojcowskim Parku Narodowym w Jaskini Łabajowej, Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Archeologicznego w Biskupinie. Pozwala odkryć dawne smaki i podstawowe kulinarne techniki i narzędzia.
Eksperci: Rafał Niewiarowski, Adam Chrząstowski, Tomasz Deker, Adam Adamczak, Ernest Jagodziński, Patryk Dziamski, Sergiusz Hieronimczak, Rafał Bernatowicz
Prowadzący: Maciej Nowak
Pairing: Piotr Pietras