Dworska Kuchnia Myśliwska – konkurs

Aktualności

Dworska Kuchnia Myśliwska – konkurs

07-08 czerwca odbędzie się XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – Dworska Kuchnia Myśliwska. Znamy już uczestników konkursu. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Konkurs dla profesjonalistów;

  1. Daniel Warszawski , Eryk Czarnecki – Hotel H15 Boutique, Warszawa
  2. Mariusz Putek , Mateusz Cheda – Rynek 11 & Binkowski, Kielce
  3. Artur Siudowski , Maxymilian Miłosz Restauracja Sztormowa, Gdańsk
  4. Szymon Pitera , Maciej Undziakiewicz Hotel Bristol Restauracja Folk – Rzeszów
  5. Maciej Kubiak, Franciszek Wachowiak , Hotel Platinum Residence, Poznań
  6. Łukasz Kijak , Dżesika Konieczka , MARINA GAJ , Konin

Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych;

  1. Wiktoria Kowalska, Kinga Garbat – Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
  2. Adam Łodej , Iwo Nowacki – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
  3. Zlata Dubovik, Khrystyna Iwaniuk – Niepubliczne Technikum Zawodowe w Kielcach

Skład jury:

Waldemar Hołówka – koordynator konkursu i festiwalu

Piotr Szczygielski  – sekretarz

Jury degustacyjne:

  1. Jean Bos -dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji
  2. Marcin Soból – prezes europejskie stowarzyszenie  Euro Toques Polska
  3. Krzysztof Kowalski – członek Klubu Szefów Kuchni,  szef kuchni w restauracji U Wieniawy w Warszawie
  4. Tomasz Krake – szef kuchni,  członek Klubu  Szefów Kuchni, dyrektor na Polskę firmy Hobart
  5. Łukasz Jończyk – członek Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Jury Techniczne;

  1. Jakub Wolski – szef kuchni, właściciel Soul Food Bistro & Catering w Piotrkowie Trybunalskim
  2. Janusz Garncarczyk – szef kuchni Lemon Resort&SPA w Gródku nad Dunajcem

W trakcie trwania  konkursu odbędzie się wykład prof. Jarosława Dumanowskiego nt. “Stare receptury i gdzie szukać takiej dokumentacji”  oraz pokaz kulinarny Sebastiana Strójwąsa, szefa kuchni z restauracji Da Vinci.