07-08 czerwca odbędzie się XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – Dworska Kuchnia Myśliwska. Znamy już uczestników konkursu. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Konkurs dla profesjonalistów;
- Daniel Warszawski , Eryk Czarnecki – Hotel H15 Boutique, Warszawa
- Mariusz Putek , Mateusz Cheda – Rynek 11 & Binkowski, Kielce
- Artur Siudowski , Maxymilian Miłosz Restauracja Sztormowa, Gdańsk
- Szymon Pitera , Maciej Undziakiewicz Hotel Bristol Restauracja Folk – Rzeszów
- Maciej Kubiak, Franciszek Wachowiak , Hotel Platinum Residence, Poznań
- Łukasz Kijak , Dżesika Konieczka , MARINA GAJ , Konin
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych;
- Wiktoria Kowalska, Kinga Garbat – Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
- Adam Łodej , Iwo Nowacki – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
- Zlata Dubovik, Khrystyna Iwaniuk – Niepubliczne Technikum Zawodowe w Kielcach
Skład jury:
Waldemar Hołówka – koordynator konkursu i festiwalu
Piotr Szczygielski – sekretarz
Jury degustacyjne:
- Jean Bos -dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji
- Marcin Soból – prezes europejskie stowarzyszenie Euro Toques Polska
- Krzysztof Kowalski – członek Klubu Szefów Kuchni, szef kuchni w restauracji U Wieniawy w Warszawie
- Tomasz Krake – szef kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni, dyrektor na Polskę firmy Hobart
- Łukasz Jończyk – członek Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Jury Techniczne;
- Jakub Wolski – szef kuchni, właściciel Soul Food Bistro & Catering w Piotrkowie Trybunalskim
- Janusz Garncarczyk – szef kuchni Lemon Resort&SPA w Gródku nad Dunajcem
W trakcie trwania konkursu odbędzie się wykład prof. Jarosława Dumanowskiego nt. “Stare receptury i gdzie szukać takiej dokumentacji” oraz pokaz kulinarny Sebastiana Strójwąsa, szefa kuchni z restauracji Da Vinci.