Advertisement
Dawid Wojciechowski: Doświadczenie nie zawsze przekłada się na zaangażowanie

Porady

Dawid Wojciechowski: Doświadczenie nie zawsze przekłada się na zaangażowanie

Dawid Wojciechowski, Executive Chef, restauracja Salt w Copernicus Hotel Toruń uważa, że podczas praktyk decydujący wpływ na kształtowanie młodych kucharzy ma szef kuchni.

Od początku praktyk dużą rolę odgrywa szef kuchni, który zamiast uczyć czy poprawiać błędy, powinien przede wszystkim zarażać młodych swoją pasją. Wśród grupy praktykantów na pewno znajdzie się jakiś diament, którego warto szlifować i stawiać przed nim nowe wyzwania. Taki pracownik jest potem niekiedy lepszy niż ten z doświadczeniem, bo doświadczenie nie zawsze przekłada się na zaangażowanie. Często się zdarza, że młodzi pracownicy przychodzą po szkole i niewiele potrafią, a oczekują od razu złotych gór. A gdy się wyszkolą, to zmieniają pracę na inną i wyjeżdżają za granicę. To prawdopodobny scenariusz. Można jednak podjąć działania, dzięki którym zamienimy niestabilną młodzież w zgrany zespół, który zostanie z nami na lata – mówi.