Uczniowie technikum gastronomicznego w Sochaczewie odbędą praktyki w hotelach Grupy PHH

Aktualności

Uczniowie technikum gastronomicznego w Sochaczewie odbędą praktyki w hotelach Grupy PHH

Polski Holding Hotelowy podpisał umowę z Zespołem Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sochaczewie. W ramach współpracy uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odbędą praktyki gastronomiczne w renomowanych hotelach należących do Grupy PHH. 

7 września br. w Zespole Szkół RCKU w Sochaczewie, miało miejsce uroczyste podpisanie umowy o współpracy szkoły z Polskim Holdingiem Hotelowym. Holding realizując misję dbałości o rozwój i kształcenie młodzieży w kierunku branży hotelarsko-gastronomicznej objął patronat nad szkołą w Sochaczewie. W ramach współpracy PHH jako partner działań edukacyjnych, będzie podejmował działania mające na celu propagowanie nauk z branży hotelarsko-gastronomicznej i podnoszenie efektów kształcenia w tym zakresie. W wyniku podjętej współpracy uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odbędą praktyki gastronomiczne w hotelach i obiektach należących do Grupy PHH. Przewidziane zostały również szkolenia i pokazy dla nauczycieli, dotyczące najnowszych sposobów zarządzania gastronomią i cateringiem, a także obsługi gości na najwyższym światowym poziomie.

Nasza firma już po raz kolejny wspiera młodych ludzi, którzy wkraczają na rynek pracy. Tym razem uczniowie technikum gastronomicznego w Sochaczewie rozpoczną praktyki gastronomiczne w naszych renomowanych hotelach, gdzie pod czujnym okiem szefów kuchni i wykwalifikowanych pracowników będą mogli poznawać tajniki gastronomii w hotelarstwie. Wiemy, że gastronomia stanowi integralną część branży hotelarskiej, dlatego też pracownicy naszych restauracji to świetni fachowcy w swoje dziedzinie. Jestem przekonany, że młodzi praktykanci zdobędą u nas bardzo dobre doświadczenie, które zaowocuje ich rozwojem zawodowym, a także przyczyni się do rozwoju kolejnego pokolenia restauratorów, kelnerów, szefów kuchni i pozostałych pracowników gastronomii w branży hotelarskiej – podkreślił Gheorghe Marian Cristescu, prezes zarządu Polskiego Holdingu Hotelowego.

Marek Wernicki, dyrektor Zespołu Szkół RCKU w Sochaczewie wyraził zadowolenie z podpisania umowy. Zaznaczył również, że „możliwość odbywania szkoleń i praktyk u tak renomowanego pracodawcy to ogromne wyróżnienie i szansa dla uczniów”. – Bardzo się cieszę, że rozpoczynamy współpracę z największym polskim operatorem usług hotelarskich, która obejmuje organizację praktyk zawodowych oraz cyklicznych szkoleń dla uczniów i nauczycieli technikum żywienia i usług gastronomicznych w naszej szkole – powiedział Marek Wernicki, dyrektor Zespołu Szkół RCKU w Sochaczewie. – Tę współpracę traktujemy niezwykle prestiżowo, gdyż młodzież naszej szkoły będzie miała okazję zapoznać się ze specyfiką pracy w najlepszych hotelach w kraju. Przyczyni się to niewątpliwie do podniesienia jakości pracy naszej szkoły i uatrakcyjnienia kierunku kształcenia – dodał dyrektor Zespołu Szkół RCKU w Sochaczewie

W uroczystości udział wzięli między innymi główni beneficjenci umowy, czyli nauczyciele i uczniowie technikum, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Z kolei ze strony Polskiego Holdingu Hotelowego uczestniczyli Danuta Kisielewska, dyrektor ds. personalnych i Artur Derela, dyrektor Renaissance Warsaw Airport Hotel oraz regionalny dyrektor operacyjny PHH.