Zwycięzcy XII Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny

Aktualności

Zwycięzcy XII Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny

6 października w Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu odbył się finał XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 8 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Łukasza Konik,  Jacka Schliske, Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Mirosława Reszczyka, skarbnika Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Rafał Krzysztyniak. Gościem Honorowym był Sekretarz Stanu Rafał Romanowski Minister w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych – Jacka Schliske oraz Rafała Krzysztyniaka.

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Nagrody główne zdobyli:

I miejsce – Nagroda w kwocie 3200 zł

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku – Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką opiekuna Anny Korzeń – Polędwica sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym.

II miejsce Nagroda w kwocie 2600 zł

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Dominik Diug pod opieką Elżbiety Kurowskiej – Polskie Surf and turf

III miejsce Nagroda w kwocie 2200 zł

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku –Maria Solińska, Hubert Hyzopski pod opieką opiekuna Anny Korzeń – Pokuczaje z karpia z sosem piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.

Wyróżnienia otrzymali w kwocie 1000 zł

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach – Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka pod opieką Agaty Drywulskiej – Bartyzel – Comber z sarny, krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińskim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe, buraki w miodzie, chips z jarmużu.

Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim – Kamila Janiszewska, Wioletta Radomska pod opieką opiekuna Magdaleny Paczkowskiej – Podwędzane piersi z kaczki na puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni otulone sosem śliwkowo-piernikowym.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie – Natalia Macuda, Kacper Grala pod opieką Agaty Majkowskiej – Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi”.

Upominek w kwocie 250 zł na osobę

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie – Julia Miedzińska, Maja Bogdańska pod opieką Jarosława Seweryna – Pierś z kaczki z sosem z jeżyn i miodu pitnego, z puree z fasoli, pyrczokiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili.