Drugi etap X Konkursu kulinarnego szkół gastronomicznych za nami

Aktualności

Drugi etap X Konkursu kulinarnego szkół gastronomicznych za nami

Drugi etap X edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS rozstrzygnięty. Wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w ogólnopolskim finale konkursu.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,  Izabelli Byszewskiej, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Łukasza Konika, prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Jarosława Uścińskiego, prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
pomysłowość i kreatywność przepisu;
uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
forma przepisu, jasność, precyzyjność.
W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale X edycji Konkursu:

1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Hanna Owczarz, Piotr Ciesielski, pod opieką Katarzyny Rojkowskiej

Puszysta delicja z truskawki kaszubskiej, jabłek łąckich, fasoli Jaś z chrupkim andrutem podana na sosie z wiśni nadwiślański

2. Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Tarnowi

Łucja Plebanek, Karol Wajda, pod opieką Elżbiety Teper

Młody schab z kością żebrową

3. Zespół Szkół Ekonomiczno Usługowych w Żychlinie

 Natalia Makowska, Karina Dreszer, pod opieką Katarzyny Hryciuk

Makowy sernik na buraczanym brownie

4. Zespół Szkół nr 6 w Ełku

Julia Ślużyńska, Marek Romanowski, pod opieką Anny Korzeń

Pierś kaczki sous vide z aksamitnym purée z fasoli  i gorgonzoli, sosem wiśniowym, pietruszkowym majonezem, czarną soczewicą i pudrem z andrutów kaliskich

5. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie

Paulina Misiak, Oliwia Szott, pod opieką Dobrochny Szydełko

Nadziewana polędwiczka w pieprzowej skorupce na kremowym sosie serowym, podawana z musem buraczanym na glazurowanej w miodzie gruszce i puree kalafiorowym zamkniętym w chrupiącej otoczce

6. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Magdalena Woźna, Aleksandra Cieślik, pod opieką Karoliny Kwaśniak-Słomowskiej

Torcik fantazja orzechowo-migdałowa otulona chmurką śmietany chantilly oprószona malinowym pudrem

7. Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini

Nikola Burdyl, Paweł Ryś, pod opieką Dariusza Łętowskiego

Karp Zatorski w Dolinie Zieleni – filet z karpia z aromatyczną kruszonką z obwarzanka krakowskiego, na puree z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca w towarzystwie zielonej doliny na pesto ziołowym oraz z dodatkiem żeli owocowych

8. Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Żywcu

Martyna Kliś, pod opieką Alicji Brody

Ognisko Juhasa

9. Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi

Marta Szcześniak, pod opieką Marcina Kolasińskiego

W kolorach jesieni

10. Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Łodzi

Dominik Diug, pod opieką Elżbiety Kurowskiej

Smaki Podhala