Advertisement
Sztuka prezentacji potraw – haute cuisine w domu

Porady

Sztuka prezentacji potraw – haute cuisine w domu

Pięknie wyglądająca potrawa rozbudza apetyt. W restauracjach przykłada się coraz większą wagę do serwowania dań w atrakcyjny sposób, ale w domach jeszcze do niedawna zwracało się uwagę przede wszystkim na smak. Tymczasem warto sprawić przyjemność najbliższym oraz sobie i zadbać, aby posiłki cieszyły oczy nie tylko od święta. Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się, na czym polega sztuka prezentacji potraw.

Jakie znaczenie ma wygląd potraw?

Estetyka potraw ma duży wpływ na to, czy w ogóle mamy ochotę ich próbować. Nie bez powodu mówi się, że w pierwszej kolejności jemy oczami. Wygląd dań wpływa na odczucia smakowe oraz zapachowe. Wszystko ściśle się ze sobą łączy. Sztuka prezentacji potraw ma na celu rozbudzenie apetytu i zachęcenie do jedzenia. Sprawia, że lepiej zapamiętujemy posiłek, co w przypadku restauracji ma istotne znaczenie. Im atrakcyjniej podane danie, tym większą satysfakcję odczuwamy po jego spożyciu.

Piękny wygląd potraw wpływa pozytywnie na emocje. Jedzenie powinno sprawiać przyjemność pod każdym względem, dlatego zajmij się jego aranżacją na talerzu. Od czego zacząć? Zwróć uwagę na dopasowanie poszczególnych elementów dania pod względem wielkości i kształtu. Zadbaj o równomierne rozłożenie na talerzu. Znalezienie balansu w proporcjach jest najważniejsze. Nie trzymaj się jednak żadnych sztywnych ram, bo tutaj liczy się przede wszystkim kreatywność. Baw się kolorami i zwracaj uwagę na kontrasty. Odpowiednio skomponowane kolory przykuwają uwagę. Doskonale sprawdza się zestawianie jasnych i ciemnych składników, ale równie przyjemnie patrzy się na barwy, które są bliżej siebie, np. na połączenie żółtego z pomarańczowym albo zielonym. Wzorki z sosu albo ciekawie powycinane warzywa lub owoce to kolejne punkty prezentacji potraw, które mają znaczenie.

Zastawa to kolejny ważny element, który należy uwzględnić podczas serwowania posiłków. Eleganckie naczynia podkreślają estetykę dań. Mogą być proste, białe lub z delikatnym wzorem. Ciekawym pomysłem jest skorzystanie z talerzy czy miseczek o nietypowych kształtach. Sztućce i szklanki również powinny być dopasowane do całości stylistycznie i kolorystycznie. A teraz zobacz nasze przykłady atrakcyjnie podanych dań.

Krem ze szparagów ze wstążkami cukinii

Krem ze szparagów charakteryzuje się jedwabistą konsystencją i pięknym jasnozielonym kolorem z delikatnym odcieniem żółtego. Sprawdź cały przepis na stronie. Warto podkreślić, że szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne. Zawierają witaminy A, C, E i z grupy B. Obfitują też w składniki mineralne takie jak magnez, potas, cynk oraz miedź. Gładką strukturę kremu uzyskasz dzięki dodaniu śmietanki i zblendowaniu składników. Cebula oraz czosnek nadają potrawie więcej wyrazistości. Krem udekoruj po przelaniu do miseczek. Przy pomocy obieraczki do warzyw przygotuj wstążki z cukinii. Przyozdób nimi zupę. Możesz dodać jeszcze plastry rzodkiewki i skropić ją oliwą.

Lawendowa czekolada do picia z pieczonymi piankami marshmallow

Gorąca czekolada jest przyrządzana na wiele sposobów. Ten pitny deser to doskonałe pole do wykazania się kreatywnością nie tylko w kwestii smaku, ale również sposobu podania. Przekonaj się, jak przygotować lawendową czekoladę z piankami marshmallow. Wykorzystaj gotową czekoladę do picia. Najpierw podgrzej mleko i wrzuć do niego suszone kwiaty lawendy. Po 2-3 minutach dodaj czekoladę, a następnie dobrze wymieszaj. Rozlej aromatyczny napój do szklanek. Teraz czas na pianki marshmallow. Przypiecz je przy pomocy palnika i przyozdób czekoladę. Aby napój prezentował się jeszcze atrakcyjniej, posyp go kwiatami lawendy. Zyska przy okazji jeszcze bardziej kojący zapach. Czekoladę można przyozdobić również na inne sposoby, np, przy pomocy bitej śmietany, kremu mascarpone i kakao albo małych bezików. Rozbudź swoją kreatywność i próbuj nowych rozwiązań.

Artykuł zewnętrzny