5 miesięcy, 16 województw, setki dań, dziesiątki tysięcy odwiedzających – tak wygląda festiwal „Polska od kuchni”. Imprezie towarzyszą konkursy dla KGW, koncerty największych gwiazd polskiej estrady, a także warsztaty gotowania, degustacje i pokazy umiejętności kulinarnych topowych szefów kuchni. W kulinarne atrakcje festiwalu zostali zaangażowani: Katarzyna Gubała, Kuba Steuermark i Karol Okrasa.
Jak smakuje Polska?
Festiwal „Polska od kuchni” to zaproszenie w sentymentalną podróż przez smaki dzieciństwa, zapach babcinego rosołu, kolory strojów regionalnych i wszystkiego, co w Polsce najpiękniejsze. Jest to wielka przygoda, która przybliża mieszkańcom polskich miast, czym smakuje Polska, jak kolorowy jest każdy region, jak przedsiębiorcze, zaradne i niesamowite są kobiety, które zaprezentują swoje prace na Festiwalu. Podczas festiwalu będziemy zagłębiać się w zakamarki polskiej kuchni, odkrywać najpiękniejsze rękodzieło, doceniać talent i zaangażowanie, a wszystko to przy akompaniamencie muzyki i wtórze tańca. W kulinarne atrakcje festiwalu zostali zaangażowani: Katarzyna Gubała, Kuba Steuermark i Karol Okrasa.
Nauka gotowania w całej Polsce
„Polska od kuchni” to ogólnopolski festiwal kulinarny, który już po raz trzeci przez 5 miesięcy będzie przemierzał Polskę w poszukiwaniu regionalnych smaków, odkrywaniu lokalnych dań i docenianiu rodzimych potraw. Podczas festiwalu Katarzyna Gubała, ambasadorka wydarzenia i ekspert kulinarny będzie szkolić oraz pomagać w przygotowywaniu sycących dań kuchni regionalnej i potraw nawiązujących do smaków dzieciństwa. W menu znalazły się potrawy nawiązujące do niedzielnego obiadu, na bazie lokalnych receptur, z wykorzystaniem kiszonek i świeżych ziół.
Konkurs kulinarny dla KGW
W każdym z miast przewodniczący i kucharz z „Pytania na śniadanie” – Kuba Steuermark wraz z jury będzie oceniał dziesiątki potraw zaprezentowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z danego regionu.
Do uczestnictwa w wydarzeniu zostało zaangażowanych blisko 12 000 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Spośród zgłoszeń wybierane są najlepsze Koła i zapraszane na festiwal. Podczas wydarzeń uczestnicy prezentują się w 4 kategoriach konkursowych, a ich zmagania, w każdą niedziele, mogą obserwować widzowie przed telewizorami, w programie „Pytanie na Śniadanie”. Od godziny 20.00 w niedzielę rozpoczyna się druga część imprezy „Roztańczona Polska” – koncerty najlepszych gwiazd polskiej estrady relacjonowane w TVP.
Regionalne dziedzictwo
W okresie od maja do września festiwal odwiedzi 16 miast, po jednym w każdym z województw, by zorganizować festiwal – wyjątkowe święto polskiej tradycji i utrwalać dziedzictwo regionalne. Goście, którzy odwiedzają festiwal, mogą kibicować wybranym KGW, angażować się w warsztaty kulinarne pod czujnym okiem Katarzyny Gubały, skorzystać z paneli edukacyjnych i degustować wyśmienite, regionalne przysmaki. Impreza zawita także na Litwę, gdzie pokaże wielobarwność kulinarną poszczególnych regionów.
Wielki Finał na PGE Narodowym, odbędzie się 30 września 2023 r. Wtedy zostanie podsumowana cała trasa, wręczone nagrody i wyróżnienia, a wieczorem rozpocznie się koncert „Roztańczony PGE Narodowy”.
Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym wiceprezesa Rady Ministrów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tekst: Katarzyna Gubała
oprac. red.