Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodSmellsGood! Rozbudzające zmysły, pachnące kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji?
Zapachy Tajlandii w Śródmieściu Warszawy – Restauracja AHAAN
Szefowie kuchni w Ahaan nie chodzą na kompromisy, używają tajskich sosów, tajskich przypraw i własnoręcznie robionych past. Kaeng Kiao Wan i Massaman Neua – już sama nazwa festiwalowych dań “pachnie” pysznym jedzeniem. Na talerzach czekają: tajskie bakłażany smażone z trawą cytrynową i krewetkami w zielonym curry z kremem kokosowym lub polik wołowy w kokosowym, ziemistym od prażonych przypraw curry z pieczonymi ziemniakami.
Aromaty Meksyku nad polskim morzem? Tylko w Hola Tapas w Gdańsku
Kuchnia meksykańska to kuchnia pełna tradycyjnych technik i obrzędów kulinarnych, to dzięki takiemu podejściu zapachy wręcz czarują od wejścia. Tak jest właśnie w Hola Tapas. Tacosy, ręcznie robione torrittle, aromatyczne grillowane boczniaki czy chille nagada z meksykańskim ryżem…to tylko część pozycji, które dzięki staraniom wszystkich pokoleń kucharzy, zachowały autentyczne aromaty i pierwotne smaki tej kuchni!
Aromaty Azji w zaskakujących połączeniach smakowych – czyli Woo Thai we Wrocławiu
W Woo Thai odkryjecie prawdziwą Tajlandię. Tę autentyczną, zaskakującą, pełną zniewalających aromatów i wyjątkowych połączeń. W menu festiwalowym znajdziecie m.in. smażony korzeń lotosu z winogronem i pomidorkami koktajlowymi w domowym sosie curry lub smażony makaron jajeczny z chrupiącym boczkiem w sosie ostrygowym, z blanszowaną kapustą pak choi.
Smak festiwalowego menu
Menu jesiennej edycji jest sezonowo i aromatycznie zgodnie z ideą #FoodSmelllsGood. W festiwalowych daniach można znaleźć zarówno sporo grzybów, jesiennych warzyw jak i szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs.
Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku i na Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Breakfast Week
Po wielkim sukcesie premierowej edycji powraca największe wydarzenie w Polsce promujące jedzenie śniadań na mieście – Breakfast Week! Festiwal śniadań towarzyszy Restaurant Weekowi, goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w festiwalowej cenie.
Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z Restaurant Week: należy wybrać jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każde z topowych restauracji i śniadaniowni. W ramach prezentu do każdej rezerwacji goście otrzymają kawę z napojem roślinnym. Do wyboru są kawy: Alproccino (cappuccino z kremowym napojem owsianym) i Alprolatte (latte z napojem migdałowym).
Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście i we Wrocławiu. Breakfast Week, tak jak Restaurant Week, potrwa od 4 października do 12 listopada.
Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 04 października – 12 listopada 2023