Profesjonalne Mistrzostwa Dań Sportowych – konkurs kulinarny

Aktualności

Profesjonalne Mistrzostwa Dań Sportowych – konkurs kulinarny

12 stycznia 2024 r. w Master Lech Sport Bar w Poznaniu odbędzie się dla profesjonalnych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych pierwsza edycja konkursu Profesjonalne Mistrzostwa Dań Sportowych. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 4 grudnia br.

Cel konkursu

Celem konkursu jest zachęcenie kucharzy do doskonalenia umiejętności zawodowych w zakresie kreacji zbilansowanych posiłków dla sportowców, które dostarczają energii i uwzględniają wszystkie cenne składniki pokarmowe; szerzenie wiedzy na temat diet dla sportowców; wymianę doświadczeń i propagowanie idei zdrowego oraz urozmaiconego żywienia sportowców z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb.

Zadanie konkursowe

Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dwóch dań sportowych:
1. Danie Energetyczne – serwowane sportowcom przed treningiem
2. Danie Regeneracyjne – serwowane po treningu.

Każde z dań należy wykonać w ilości 10 porcji w czasie 2 godzin. Przygotowywane potrawy konkursowe powinny być dostosowane do wieku, płci zawodnika oraz rodzaju dyscypliny, którą uprawia. Trzy powyższe kryteria drużyna ustala sama, a swój wybór prezentuje w przesłanych recepturach.

Warunki uczestnictwa

W konkursie mogą uczestniczyć profesjonalni kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji oraz kucharze akademii piłkarskich oraz klubów sportowych z całej Polski. Uczestnicy startują w dwuosobowych drużynach, szczegóły zamieszczone są w Regulaminie.

Nagrody

Medale złoty, srebrny i brązowy za zajęcie 3 pierwszych miejsc oraz medale pamiątkowe uczestnictwa w konkursie.
Nagrody pieniężne dla Profesjonalistów:

I miejsce – 8 000 zł brutto

II miejsce – 5 000 zł brutto

III miejsce – 3 000 zł brutto

Dyplomy oraz upominki rzeczowe od sponsorów dla wszystkich zawodników.

Staże/szkolenia w Akademii KKS Lech Poznań we Wronkach

Nagrody dla uczniów szkół gastronomicznych:

I miejsce – profesjonalny cyrkulator Sous-Vide
II miejsce – profesjonalny blender
III miejsce – zestaw noży szefa kuchni

Dla całej klasy zwycięskiej drużyny bilety wstępu na mecz ulubionej drużyny Ekstraklasy.
Dyplomy oraz upominki rzeczowe od sponsorów dla wszystkich zawodników

Zgłoszenia

Zgłoszenia do konkursu powinno być dokonane w formie pisemnej drogą e-mail na załączonym do regulaminu formularzu wraz z opisem technologicznym potraw, jego wartościami odżywczymi i energetycznymi oraz wyraźnym zdjęciem wykonywanej potrawy i przesłane na adres:
konkurs@masterlechsport.pl

Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 4 grudnia 2023 o godzinie 23:59. Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu.

W sprawach zgłoszeń i organizacyjnych dotyczących konkursu e-mail: konkurs@masterlechsport.pl

W sprawach merytorycznych dotyczących przygotowania dań konkursowych – Artur Dzierzbicki tel. 794955724.