W związku z rozstrzygnięciem drugiego etapu XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w ogólnopolskim finale konkursu.
Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Izabelli Byszewskiej, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli współorganizatorów konkursu – Łukasza Konika, Jarosława Uścińskiego – prezesa OSSKiC oraz Mirosława Reszczyka – członka OSSKiC.
KRYTERIA
Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:
wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
pomysłowość i kreatywność przepisu;
uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
forma przepisu, jasność, precyzyjność.
10 DRUŻYN W FINALE
W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w finale XIII edycji konkursu:
1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie
JAKUB JASIŃSKI I MIKOŁAJ MIERZEJEWSKI
2. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
WIKTORIA WIŚNIEWSKA I WIKTORIA NITKA
3. Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi
MARLENA WRĘBIAK
4. Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
MARIA SOLIŃSKA I HUBERT HYZOPSKI
5. Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarku Warmińskim
ZOFIA MUCHA I DOMINIKA BAZYLUK
6. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
PIOTR WAKSMUNDZKI I ADRIAN SOŁTYS
7. Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 Im. Adama Chętnika w Ostrołęce
KAROLINA WALCZAK I ADAM PAWŁOWSKI
8. Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie
MAŁGORZATA KUBSIK I ALICJA ROBAK
9. Zespół Szkół nr 7 w Tychach
AMELIA SŁANEK I EMILIA WĘGRZYNOWICZ
10. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie
HANNA PIK I NADIA JACHEMCZAK.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.