Ogólnopolski konkursu dla szkół gastronomicznych – II etap rozstrzygnięty

Aktualności

Ogólnopolski konkursu dla szkół gastronomicznych – II etap rozstrzygnięty

W związku z rozstrzygnięciem drugiego etapu XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w ogólnopolskim finale konkursu.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Izabelli Byszewskiej, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli współorganizatorów konkursu – Łukasza Konika, Jarosława Uścińskiego – prezesa OSSKiC oraz Mirosława Reszczyka – członka OSSKiC.

KRYTERIA

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
pomysłowość i kreatywność przepisu;
uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
forma przepisu, jasność, precyzyjność.

10 DRUŻYN W FINALE

W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w finale XIII edycji konkursu:

1.      Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

JAKUB  JASIŃSKI  I MIKOŁAJ  MIERZEJEWSKI

2.      Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie

WIKTORIA WIŚNIEWSKA I WIKTORIA NITKA

3.      Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi

MARLENA WRĘBIAK

4.      Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

MARIA SOLIŃSKA  I HUBERT HYZOPSKI

5.      Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarku Warmińskim

ZOFIA MUCHA I DOMINIKA BAZYLUK

6.      Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

PIOTR WAKSMUNDZKI  I ADRIAN SOŁTYS

7.      Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 Im. Adama Chętnika w Ostrołęce

KAROLINA WALCZAK I ADAM PAWŁOWSKI

8.      Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie

MAŁGORZATA KUBSIK I ALICJA ROBAK

9.      Zespół Szkół nr 7 w Tychach

AMELIA SŁANEK I EMILIA WĘGRZYNOWICZ

10.  Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie

HANNA PIK I NADIA JACHEMCZAK.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014­­–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

 

 

Udostępnij artykuł