Magdalena Adamska: Klienci coraz bardziej oczekują nowości w kwestii smaku i wyglądu słodkości

Porady

Magdalena Adamska: Klienci coraz bardziej oczekują nowości w kwestii smaku i wyglądu słodkości

W 2024 r. w cukiernictwie bardzo mocno widoczne będą trendy prośrodowiskowe oraz innowacje w smaku i formie deserów – mówi Magdalena Adamska, Project Manager – Technical Advisor, Kaiser Patisserie.

Dlatego coraz ważniejszą rolę odgrywać będzie zrównoważona produkcja. W tym m.in. właściwe gospodarowanie wodą, wykorzystanie produktów ubocznych pochodzących z produkcji kakao czy zastosowanie roślinnych substytutów i dążenie do tzw. czystej etykiety. Rynek i klienci coraz bardziej oczekują dziś również nowości w kwestii smaku i wyglądu słodkości. Mogą to być m.in. artystyczne dekoracje, nadające deserom niepowtarzalny charakter. A także unikalne połączenia smakowe np. kasza gryczana i ostre papryczki. Niezmiennie także kluczowa będzie najwyższa jakość oferowanych produktów, gdyż z roku na rok jest ona coraz bardziej istotnym czynnikiem wpływającym na decyzje zakupowe – dodaje.