Magdalena Adamska: Kto wytycza trendy w cukiernictwie?

Porady

Magdalena Adamska: Kto wytycza trendy w cukiernictwie?

Trendy w cukiernictwie i lodziarstwie, jak i w całej gastronomii, zmieniają się pod wpływem konsumentów, a ich wymagania, przyzwyczajenia czy w końcu tzw. wakacyjne odkrycia ciągle ulegają modyfikacjom. To jest właśnie główna przesłanka powstawania nowych trendów. O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy Magdalenę Adamską Sous Chef Kaiser Patisserie, która w 2022 r. wraz z Kamilem Szulcem zdobyła Mistrzostwo Polski w przygotowaniu deseru podczas targów Expo Sweet.

Przez ostatnie lata mogliśmy zauważyć, że rynek cukierniczy był zdominowany przez  monoporcje w różnych nietypowych kształtach i kolorowych polewach. Jednak od jakiegoś czasu, coraz większą uwagę zwracamy na tzw. „czystą etykietę”, za którą idzie nie tylko lokalność produktów, ale przede wszystkim ich jakość. Myślę, że jest to ważne w tworzeniu nowych pozycji. Trendy są zazwyczaj krótkotrwałe, ale za to powracają po jakimś czasie w nowej odsłonie.

Coraz częściej sięgamy po klasyczne pozycje, wspomnienia z dzieciństwa, nadając im nowy charakter, poprzez różne kombinacje smakowe, tekstury lub obniżenie zawartości cukru. Zwracamy uwagę na aspekty żywieniowe, dlatego robimy ukłon w stronę tzw. „comfort food”, tworząc coraz więcej słodkości z „wykluczeniami żywieniowymi” oraz pozbawionych składników odzwierzęcych.

Z pewnością Instagram czy Tik Tok, mają bardzo duży wpływ na to, co tworzymy, to nieustanny wyścig w pogoni za czymś nowym, dużą rolę odgrywają trendy wschodnie. Azjatycka wytworność i innowacja nieustannie inspirują po to by połączyć się choćby z francuską klasyką. Wschodnie cukiernictwo charakteryzuje się lekkością, orzeźwiającymi smakami czy niesamowitymi teksturami.

Nadchodzący trend “swalty” zdobędzie wielu fanów, od zawsze kochałam to połączenie. Już w dzieciństwie zajadałam słone paluszki z mleczną czekoladą. Zresztą, kto nie kocha lodów ze słonymi pistacjami, czy solonego karmelu… A czekoladowe ciasto bez odrobiny morskiej soli… nie możliwe!

 

Magdalena ADAMSKA

Sous Chef Kaiser Patisserie

Laureatka Mistrzostw Polski w przygotowywaniu deseru, Targi Expo Sweet w 2022 r.

Gotowanie daje jej wiele satysfakcji, jednak odkąd pamięta, większą radość sprawiało jej przygotowywanie słodkich deserów. W pracy przywiązuje niesamowitą wagę do perfekcji wykonania i walorów wizualnych. Jest laureatką Mistrzostw Polski w przygotowywaniu deseru. Miłośniczka francuskiego stylu i słodkich klasyków z tego regionu. Uwielbia minimalizm, zwraca uwagę na detale, estetykę i jakość produktów. Magda specjalizuje się w tworzeniu tortów artystycznych i nowoczesnych.