Pięć zespołów ze szkół gastronomicznych z Bydgoszczy, Poznania, Radzynia Podlaskiego, Ropczyc oraz Tych wzięło udział w finale konkursu „Kukurydziane Inspiracje”, który odbył się 30 listopada w hotelu Narvil w Serocku.

Wszyscy finaliści Konkursu zaprezentowali bardzo wysoki poziom techniczny oraz umiejętności praktyczne, a także kreatywność przy wykorzystaniu kukurydzy w przygotowanych daniach. Poziom był bardzo wyrównany, o czym świadczą niewielkie różnice w punktacji między poszczególnymi zespołami. 

Oto lista zwycięzców:

  1. Dominika Molenda i Alan Józefiak
    Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu
    Danie: Kukurydziany raj – filet z kurczaka supreme z polentą, emulsją z kukurydzy, puree z popcornu oraz gołąbkiem z chorizo.

  1. Natalia Goździk i Oskar Radoła
    Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Bydgoszczy
    Danie: Zagubieni w kukurydzy – dorsz, krążki z kalmara, kuleczki z polenty i cukinii, chips z polenty, espuma z popcornu i ziemniaków grillowanych, fond pomidorowy

  1. Amelia Słanek i Weronika Kula
    Zespół Szkół nr 7 w Tychach
    Danie: Kukurydziane cudo- kurczak sous-vide na puree z kukurydzy z karmelizowaną kukurydzą w BBQ.

Organizatorem był Polski Związek Producentów Kukurydzy.

Konkurs finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR.