Daniel Żurkowski: Ciasta to ważny element świątecznej układanki

Porady

Daniel Żurkowski: Ciasta to ważny element świątecznej układanki

Ciasta od zawsze były jednym z istotnych składników świątecznego stołu. Kluczowy element, ale od wielu lat taki sam, może zrobić się nudny. Co zatem zrobić, jakie kroki podjąć, aby nie zatracać wspomnień smaku dzieciństwa, jednocześnie unowocześniając słodkie rarytasy?

Zachęcam do eksperymentowania, które nie będzie polegało na zmianie istotnych składników, a jedynie na dodaniu do rodzinnego przepisu nieoczywistych dodatków.

Klasyczny makowiec może zyskać na atrakcyjności, gdy połączymy go z kremem z białej czekolady i dołożymy skórkę z limonki, która nada mu nutkę świeżości.

Do seromakowca możemy się pokusić o dodanie aromatycznego amaretto lub ajerkoniaku. Tradycyjny piernik zyska mnóstwo nowego smaku dzięki dosypaniu orzechów włoskich i suszonych fig. Ciekawy charakter będzie miało również świąteczne brownie z dodatkiem popularnej przyprawy piernikowej.

A może sernik z matchą, jakże popularną wśród młodego pokolenia? Wystarczy, że na tradycyjny sernik położymy delikatną, puszystą piankę na bazie mascarpone, sproszkowanej herbaty matcha i białej czekolady.

Uwierzcie, że wykończenie tego rarytasu cząstkami liofilizowanej maliny i kruszonymi pistacjami wywoła efekt wow!

Wszyscy bowiem lubimy, gdy coś jest oryginalne – na osobliwość ciasta bardzo wpływa gra tekstur. Nowoczesne wypieki często łączą różne smaki i konsystencje, tworząc harmonijną całość. Przykładem może być tort piernikowy przekładany kremem piernikowym i muśnięty konfiturą z rokitnika. Do sernika zamiast tradycyjnych rodzynek z powodzeniem można dodać żurawiny. Młodszemu pokoleniu warto zaimponować cudownym sernikiem na zimno o smaku gumy balonowej czy uwielbianej przez wszystkich waty cukrowej. Wystarczy dodać smakowej pasty używanej przez lodziarzy do masy serowej. Pastelowe, pięknie wyglądające ciasto o oryginalnym smaku skradnie niejedno podniebienie. Ciasto z galaretką? Proszę bardzo. Zamiast tradycyjnych owoców kładziemy znane i lubiane kuleczki żelowe używane przy tworzeniu bubble tea. Molekularny kawior jest dostępny w szerokiej gamie barw i smaków. Zalanie go transparentną galaretką spowoduje, że skusi się na to zarówno mały, jak i duży konsument. Spróbujmy sami tworzyć ciasta składające się z różnych tekstur. Mus, delikatna pianka z chrupiącym spodem wykonanym z orzechów i polanym lśniącą polewą będzie nęcić naszych gości. Używajmy tego, co mamy w spiżarni. Świetnie jest zrobić żelkę z zapomnianych czerwonych porzeczek, dobrze jest dodać do ciasta korzennego konfitury z czarnego bzu lub samodzielnie zawekowanej kawałeczków  słodko-kwaśnej dyni czy  kabaczka na słodko. Taka fuzja smaków to pomysł na odświeżenie klasycznych przepisów.

Nowe smaki sprawią, że wypieki staną się dziełami sztuki, które nie tylko doskonale smakują, lecz także cieszą oko.

W ten sposób święta zyskują wyjątkowy charakter, a wspólne biesiadowanie okazuje się niezapomnianym przeżyciem.

DANIEL ŻURKOWSKI

Właściciel Pasjonata cukiernia

Euro-Toques Polska

www.eurotoques.pl

Oprac. red.

Udostępnij artykuł