Ruszyła ,,Akademia Wieprzowiny’’ – projekt edukacyjny skierowany do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych. Wieprzowina to wciąż najczęściej spożywany rodzaj mięsa w Polsce – możliwości jego wykorzystania w kuchni są nieograniczone!
Kampania ma na celu zwiększenie świadomości oraz poszerzenie wiedzy na temat cech i zalet mięsa wieprzowego. W trakcie trwania projektu, młodzi i aspirujący na stanowiska szefów kuchni miłośnicy gotowania, dowiedzą się w jaki sposób rozpoznać części wieprzowiny oraz jak przygotować niestandardowe dania z wykorzystaniem tego rodzaju mięsa. Forma promocji dostosowana została do obecnych czasów – są to warsztaty online, prowadzone przez mistrza sztuki kulinarnej – Łukasza Konika, znanego ze słabości do polskiej kuchni oraz kuchni regionalnej.
‘’Akademia Wieprzowiny’’ to przede wszystkim 9 filmów instruktażowych, na temat szerokiego wachlarza kulinarnych możliwości wykorzystania wieprzowiny w profesjonalnej kuchni.
Akcja uwzględnia pomoc dydaktyczną dla szkół o profilu gastronomicznym. Jest to 9 płyt CD, do wykorzystania przez grono pedagogiczne w trakcie zajęć. Kampania uwzględnia również upominki dla samych uczniów, których szkoły wezmą udział w projekcie.
Chcesz zgłosić swoją szkołę?
Wszelkie informacje dotyczące wzięcia udziału w projekcie zostaną przekazane szkołom po zgłoszeniu przez stronę https://akademiawieprzowiny.pl/ lub wysłaniu zapytania na adres e-mail: kontakt@akademiawieprzowiny.pl.
Pomysłodawcą i głównym organizatorem projektu jest Związek Zawodowy Rolników „Ojczyzna”, a sam projekt sfinansowany jest w całości ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.