Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotelu Boutique Rzeszów zwyciężył w krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2023. W poprzedniej edycji zajął drugie miejsce i jak widać, głodny sukcesu, włożył dużo pracy i energii, co tym razem przyniosło zamierzony efekt. W tym roku być może było mu łatwiej, gdyż w roli jego commis chefa wystąpiła u jego boku córka, Patrycja Szczepaniak. Kolejny etap to finał europejski w Trondheim.

9 listopada br. podczas 30. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa® w Krakowie odbył się finał polskich eliminacji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. Pięciu utalentowanych finalistów wyłonionych w preselekcji stanęło do walki o najwyższe trofeum i miano najlepszego szefa kuchni, a wraz z nimi pomocnicy:

  • Małgorzata Kalisz, szef kuchni Góralska Tradycja, Zakopane oraz Michał Adamczyk (commis)
  • Grzegorz Miśta, szef kuchni Hotelu Natura Residence Business & Spa, Siewierz oraz Julia Wydra (commis)
  • Tomasz Soczumski, szef kuchni restauracji Żółty Słoń, Kielce oraz Wiktoria Banaś (commis)
  • Patryk Studziński, chef de partie Puro Hotel Kazimierz, Kraków oraz Jakub Ptasznik (commis)
  • Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio Grand Hotel Boutique Rzeszów oraz Patrycja Szczepaniak (commis).

– Jestem bardzo szczęśliwy! Trzeba stawiać sobie wyzwania i krok po kroku dążyć do ich realizacji. Wyjazdy do Budapesztu na europejską selekcję oraz do Lyonu na wielki finał, by podglądać najlepszych były bardzo dobrą decyzją i nie tylko wspaniałą przygodą, ale przede wszystkim lekcją, którą odrobiłem. Nie osiadam jednak na laurach. Przed nami Trondheim, a tam już będzie 19 rywali z europejskiej czołówki, dlatego muszę wymagać od siebie jeszcze więcej. Dziękuję mojej córce Patrycji, bez której to zwycięstwo nie smakowałoby tak dobrze. Jestem z niej bardzo dumny, że dała radę i z dużym opanowaniem wspierała mnie w boksie konkursowym. To nasz wspólny wielki, rodzinny sukces powiedział Kamil Tłuczek, zwycięzca Bocuse d’Or Poland 2023.

W tym roku zawodnicy musieli przygotować danie z łososia w akompaniamencie śmietany, kaszy gryczanej białej, buraka i pora serwowane wyłącznie na talerzach w 15 porcjach. Danie główne zaprezentowane na platerze, a następnie wyserwowane na 15 talerzach miało być skomponowane ze schabu wieprzowego sezonowanego z kością i okrywą tłuszczową, wątróbki kaczej nieprzetłuszczonej oraz suszonych borowików, dowolnych warzyw strączkowych i europejskich warzyw kapustnych. Oba dania musiały zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.

Dania prezentowane były w pierwszej kolejności 12 jurorom degustacyjnym, a to zadanie przypadło w udziale Wiktorii Koziatek, zwyciężczyni pierwszej edycji Akademii Belvedere. Następnie uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im prof. Odona Bujwida nr 2 w Krakowie podawali talerze. Konkurs poprowadził Karol Okrasa.

To nasza trzecia selekcja w Krakowie. Cieszę się, że ponownie udało się przeprowadzić konkurs na tak wysokim poziomie. Rangę naszego wydarzenia niewątpliwie podnoszą jurorzy i zaproszeni Goście, autorytety i śmietanka polskiej oraz światowej gastronomii. W tym roku mogliśmy się poszczycić 10 gwiazdkami Michelin, to robi wrażenie i nadal jest rzadkością w Polsce. Kandydaci stanęli na wysokości zadania i zaprezentowali się wspaniale, ale jak wiadomo, mógł wygrać tylko jeden, a był nim w tym roku Kamil Tłuczek, któremu serdecznie gratuluję i trzymam kciuki za jego start w Norwegii. Jako Akademia Bocuse d’Or Poland stworzymy mu jak najlepsze warunki do treningów i startu w Trondheim – powiedział Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland.

Nad przebiegiem całego konkursu czuwał Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland Adam Chrząstowski, natomiast za stronę techniczną odpowiadał szef Michał Markowicz.

Tegoroczna selekcja Bocuse d’Or Poland była ponownie wielkim kulinarnym świętem. Cieszę się i jestem dumny, że tak wielu znakomitych szefów kuchni z Polski i zagranicy przyjęło nasze zaproszenie do jury – powiedział Adam Chrząstowski, prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland. – Po pracach widać było, że jedni trenowali więcej, inni mniej, ale chęć i potencjał do osiągnięcia sukcesu jest w każdym z nich. W pięknym stylu zwyciężył Kamil Tłuczek wspierany przez swoją córkę Patrycję Szczepaniak. Był świetnie przygotowany, a doświadczenie z poprzedniej edycji z pewnością mu się przydało. Teraz przed nami ogromne wyzwanie jakim jest Trondheim. Za chwilę powołamy zespół mentorów, który mam nadzieję dobrze przygotuje Kamila do godnego reprezentowania Polski na arenie europejskiej – dodał.

Kandydatów oceniało międzynarodowe jury degustacyjne pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, a wśród jurorów znaleźli się następujący szefowie: Przemysław Klima (honorowy przewodniczący jury), Emmanuel Renaut (honorowy przewodniczący jury, Flocons de Sel, 3 Gwiazdki Michelin, Francja), Robert Sowa (N31 by Robert Sowa), Kurt Scheller (Akademia Kurta Schellera), Grzegorz Krupa (InterContinental Warsaw), Krzysztof Żurek (Hotel Stary, Kraków), Kenneth Toft-Hansen (zwycięzca Bocuse d’Or 2019), Philippe Mille (Les Crayères, 2 Gwiazdki Michelin, Francja), Katarzyna Daniłowicz (Hala Stulecia, Wrocław), Tommy Myllymäki (prezydent Bocuse d’Or Sweden Academy), Marcin Budynek (Tawerna Fisza, Augustów).

Kwestie stricte kuchenne oceniali jurorzy techniczni, którzy od godz. 6 rano byli obecni przy stanowiskach konkursowych. Brali pod uwagę mise en place, gospodarkę odpadami, czystość i higienę pracy oraz prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych. W kręgu jurorskim pod przewodnictwem Briana Marka Hansena, tegorocznego zwycięzcy światowego finału Bocuse d’Or w Lyonie, znaleźli się szefowie: Paweł Kałuski (Sofitel Victoria Warsaw), Rafał Targosz (ZaKładka, Kraków), Zenon Hołubowski (Tatarak, Piła), Szymon Bracik (Śląska Prohibicja, Katowice), Tomasz Czarnecki (Hotel Seidorf, Sosnówka), Tomasz Milewski (Dobry Hotel).

Cieszę się, że miałem niebywałą okazję wziąć udział w polskiej selekcji. Organizatorzy stworzyli wspaniałe wydarzenie na światowym poziomie – powiedział Brian Mark Hansen, przewodniczący jury technicznego. – Zawsze cieszy mnie ogromnie, gdy szefowie podejmują rękawicę w Bocuse d’Or i walczą o swoje zawodowe marzenia. Znam smak tego sukcesu i wiem, że jest jedyny w swoim rodzaju. Niestety jak w każdym konkursie, tu również stres towarzyszył zawodnikom. Dla jednych było to mobilizujące, innych paraliżowało, co miało swój wydźwięk w przyznaniu punktów karnych za przekroczenie czasu. Niemniej jednak jestem pełen uznania dla wszystkich kandydatów – dodał.

Uroczystość ogłoszenia wyników i wręczenia nagród odbyła się zaraz po konkursie, jak tylko wszystkie punkty pod bacznym okiem radcy prawnego zostały zliczone przez szefa Tomasza Milewskiego. Wieczorem odbyła się uroczysta Gala Dinner. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

 

Bocuse d’Or Poland 2023:

  • I miejsce – Kamil Tłuczek i Patrycja Szczepaniak (commis)
  • II miejsce – Grzegorz Miśta i Julia Wydra (commis)
  • III miejsce – Tomasz Soczumski i Wiktoria Banaś (commis)

 

 

 

  • Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio Grand Hotel Boutique Rzeszów oraz Patrycja Szczepaniak (commis).
    • Grzegorz Miśta, szef kuchni Hotelu Natura Residence Business & Spa, Siewierz oraz Julia Wydra (commis)

     

    • Tomasz Soczumski, szef kuchni restauracji Żółty Słoń, Kielce oraz Wiktoria Banaś (commis)

  • Fot. Michał Hawliczek