11 czerwca w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania odbędzie się konkurs im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku. Najlepsi kucharze zmierzą się o Puchar Prezydenta Miasta Poznania i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2024.
Komisja w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak i Tomasz Purol, po wnikliwej analizie przesłanych zgłoszeń do konkursu zakwalifikowała następujących zawodników:
Patryk Stanewicz, restauracja Szeroka 9, Toruń
Bartłomiej Brzozowski, Stena Line Polska
Kamil Tomczak, Dom Restauracyjny Antonio, Kalisz
Arkadiusz Kulczyński, restauracja Rusałka, Poznań
Denis Tretakov, restauracja Światłocień, Poznań
Borys Sikorski, restauracja HakSmak, Gorzów Wlkp.
Jakub Żymelski, Hotel Antonińska Resort Spa, Leszno
Paweł Stępniak, Hotel Fabryka Wełny, Pabianice
Jakub Chorzępa, restauracja Kozlovna, Rzeszów
Skład sędziowski:
9 jurorów (3 technicznych i 6 degustacyjnych)
Marcin Budynek (przewodniczący), Kurt Scheller, Robert Sowa, Jakub Kasprzak, Jakub Walczak, Paweł Kubera, Jarosław Uściński, Mariusz Siwak, Ewa Wachowicz (gość specjalny).
Zadaniem uczestnika jest przygotowanie dwóch potraw konkursowych: chłodnik wegetariański z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości 7 porcji danie główne z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan oraz marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania, również w ilości 7 porcji. Pozostałe składniki w gestii startującego.
W ciągu dnia konkurs jest otwarty dla wszystkich zainteresowanych, dlatego serdecznie zachęcam do kibicowania i wspierania naszych utalentowanych 9 zawodników. W tym czasie będzie też możliwość spróbowania wyjątkowych dań przygotowanych przez renomowanych szefów kuchni i cukierników z całej Polski oraz uczestnictwa w pokazach kulinarnych i panelach. Uprzedzamy, że konkurs w ciągu dnia ma charakter plenerowy – mówi Joanna Ochniak.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.