11 czerwca w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania odbędzie się konkurs im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Komisja w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak i Tomasz Purol, po wnikliwej analizie przesłanych zgłoszeń do konkursu zakwalifikowała następujących zawodników: Patryk Stanewicz (Szeroka 9, Toruń), Bartłomiej Brzozowski (Stena Line Polska), Kamil Tomczak (Dom Restauracyjny Antonio, Kalisz), Arkadiusz Kulczyński (Rusałka, Poznań), Denis Tretiakov (Światłocień, Poznań), Szymon Łupina (Hotel Shuum Boutique, Kołobrzeg), Jakub Żymelski (Hotel Antonińska Resort Spa, Leszno), Paweł Stępniak (Hotel Fabryka Wełny, Pabianice), Jakub Chorzępa (Kozlovna, Rzeszów).
Zadaniem uczestnika konkursu jest przygotowanie dwóch potraw konkursowych:
chłodnik wegetariański z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości 7 porcji
danie główne z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan oraz marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania, również w ilości 7 porcji.
Pozostałe składniki w gestii uczestnika.