Przed polskimi barmanami otwiera się szansa zdobycia trofeum w najsłynniejszym konkursie sherry na świecie. Finały 10. Tío Pepe Challenge odbędą się od 8 do 12 maja w Hiszpanii. Najpierw jednak trzeba wygrać eliminacje krajowe.
Polscy finaliści w konkursie
W roku 2021, po raz pierwszy w historii konkursu, wystartował Polak – Maciej Mazur z TAG Bar z Krakowa, dotarł do półfinałów. Z uwagi na pandemię, konkurs odbywał się na żywo na Instagramie. W roku 2022 organizatorzy powrócili do normalnej formuły uczestnictwa, na miejscu. Tym razem, eliminacje krajowe wygrał Dawid Stoch „Bobik” z Baru Mercy Brown w Krakowie. W Hiszpanii zakwalifikował się do finałów i zajął 4. miejsce.
Jak wziąć udział w konkursie
Chętni do udziału w konkursie powinni wejść na stronę www.tiopepe.com/challenge i wypełnić formularz zgłoszeniowy. Do rejestracji kandydaci muszą przedstawić dowód, że są obecnie zatrudnieni jako profesjonalni barmani. Rejestracja jest otwarta do 30 marca. W odróżnieniu od poprzedniego konkursu, w tym roku nie ma ogólnego testu z wiedzy o sherry. Ale jak zawsze, trzeba wykazać się pomysłowością. Wszyscy zarejestrowani barmani muszą do końca marca zgłosić swoją propozycję koktajlu. Odbywa się to poprzez formularz online.
Wybór finalistów krajowych
Finał eliminacji krajowych odbędzie się 3 kwietnia br. w barze Hotelu Golden Tulip w Warszawie. Grono 10 finalistów wyłoni ekspercki panel sędziowski oceniający zaproponowane koktajle. Nie bez znaczenia będzie smak, wygląd, ale i oryginalność konkursowego dzieła.
Krajowi finaliści powalczą o wyjazd do Jerez 3 konkurencjach:
– degustacja w ciemno 4 win sherry: 20% wyniku końcowego (20/100 punktów)
– technika nalewania wina venencią: 20% wyniku końcowego (20/100 punktów)
– przygotowanie popisowego koktajlu z użyciem González Byass Sherry Wine jako składnika: 60% wyniku końcowego (60/100 punktów).
Udział w konkursie Tío Pepe Challenge jest bezpłatny. Niezbędna jest znajomość języka angielskiego, bowiem w nim odbywa się cała komunikacja.
Korepetycje z sherry
Każdy barman, bez względu na poziom wiedzy, może przed konkursem wziąć udział w bezpłatnych warsztatach na temat wina. Masterclass prowadzony przez ekspertów z Hiszpanii odbędzie się w dwóch miastach – w Warszawie (20 lutego 2023 r. w barze Hotelu Golden Tulip) oraz w Krakowie (21 lutego w Wine Barze Ferment). Na masterclass zaplanowana jest degustacja wina, wprowadzenie do techniki posługiwania się venencią oraz warsztaty miksologiczne.
Na stronach Facebooka (@TioPepe) i Instagrama (@TioPepeWines) można znaleźć materiały pomocnicze – linki do informacji o sherry, jego zastosowaniu w koktajlach, techniki nalewania wina venencią oraz ciekawostki związane z historią i procesem produkcji wina przez winiarnię González Byass.
Aby zarejestrować się tylko na Masterclass, wystarczy napisać maila na adres: mschilling@gonzalezbyassuk.com.
Historia i znaczenie konkursu
W tym roku odbędzie się jubileuszowa, 10. edycja Tío Pepe Challenge. To najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs sherry na świecie. Rywalizują w nim profesjonalni barmani z najlepszych barów, wykazując się wiedzą o sherry i wykorzystując ogromny potencjał tego wina jako kluczowego składnika koktajli.
Konkurs organizuje andaluzyjska winiarnia González Byass z siedzibą w Jerez de la Frontera.