Od 3 do 7 lutego 2024 r. szefowie kuchni z całego świata stworzą olimpijską atmosferę w Stuttgarcie. Po prawie czterech latach Olimpiada Kulinarna IKA odbędzie się ponownie. Zmagania mistrzów kuchni będzie można oglądać na terenach targowych w Stuttgarcie podczas targów INTERGASTRA.
Uczestnicy IKA/Olimpiady Kulinarnej będą walczyć przez cztery dni zawodów, od 03 do 06.02, by zdobyć jak najwięcej punktów. Medale przyznawane są codziennie w każdej konkurencji w zależności od wyniku. Podczas ogólnej ceremonii wręczenia nagród, która odbędzie się w środę, 7 lutego łączna liczba punktów zadecyduje o tym, kto stanie na szczycie podium i zostanie mistrzem olimpijskim.
Cieszymy się, że możemy powitać cały świat gościnności i HoReCa z powrotem w Stuttgarcie. Tutaj możesz doświadczyć na żywo, jak międzynarodowi szefowie kuchni prezentują wysoką sztukę kulinarną w surowych, konkurencyjnych warunkach, a następnie możesz cieszyć się gotowym menu w niezwykłej, ale harmonijnej atmosferze – mówi Stefan Lohnert, dyrektor zarządzający Messe Stuttgart.
Podczas ceremonii wręczenia nagród w środę, 7 lutego, łączna liczba punktów zadecyduje o tym, kto zostanie mistrzem olimpijskim IKA 2024. Równolegle do targów INTERGASTRA, zespoły zaprezentują swoje kreacje w konkursach Sztuki Kulinarnej i Sztuki Ciastkarskiej, podczas gdy indywidualni wystawcy i mistrzowie carvingu na żywo, połączą solidne rzemiosło z kreatywnością i talentem.
Olimpiada Kulinarna IKA jest jednym z najbardziej prestiżowych i największych międzynarodowych konkursów kulinarnych na świecie. W 2020 r. około 1800 szefów kuchni z całego świata rywalizowało i wniosło olimpijskiego ducha do hal targowych.
Narodowa kulinarna reprezentacja Polski
Na Olimpiadzie IKA nie zabraknie reprezentacji Polski z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w składzie:
- Sebastian Krauzowicz – Manager
- Bartosz Peter – Kapitan (drużyna seniorów i juniorów)
Drużyna seniorów:
- Bartosz Peter – Kapitan
- Marcin Gruszka – kucharz
- Michał Świerad – cukiernik
- Maciej Hippler – kucharz
- Sebastian Plasota – kucharz
- Tomasz Ziółkowski – kucharz
- Łukasz Wódz – asystent
- Wojciech Waliszewski – asystent
Drużyna juniorów:
- Weronika Gurynow – kucharz
- Adela Kaczmarczyk – kucharz