Nowe zasady Wielkopolskiego Kucharza Roku. Zgłoszenia są otwarte

Aktualności

Nowe zasady Wielkopolskiego Kucharza Roku. Zgłoszenia są otwarte

Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego, czyli jeden z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski, odbędzie się 6 czerwca 2023 r. Areną zmagań będzie Hotelu Poznański w Luboniu k. Poznania.

W tym roku organizatorzy postanowili nieco zmienić regulamin tego konkursu kulinarnego i otwarli go terytorialnie na całą Polskę oraz dla Wielkopolan pracujących zagranicą.

„Organizatorzy liczą na to, że w dziesiątą rocznicę śmierci patrona konkursu, śp. Rafała Jelewskiego, do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do 21. edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną wybitnie uzdolnieni, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej – kucharki i kucharze” – czytamy na stronie konkursu.

Termin nadsyłania zgłoszeń mija we wtorek, 25 kwietnia, o godz. 23:59. Formularz zgłoszeniowy dostępny jest TUTAJ.

Tegorocznym zadaniem dla każdego uczestnika będzie przyrządzenie dania głównego z użyciem podrobów (dowolny element), jajka oraz szczawiu, a także sałatki wegańskiej z użyciem: owoców i warzyw sezonowych.

Kapituła konkursu:

  • Joanna Ochniak,
  • Dominik Brodziak,
  • Tomasz Purol,
  • Barbara Surma.

Link do regulaminu konkursu: https://www.konkursykulinarne.pl/final-2019/regulamin-konkursu

Przypomnijmy, że ubiegłorocznym zwycięzcą Wielkopolskiego Kucharza Roku został Paweł Kubera.