10 listopada w Katowicach odbyła się już ostatnia runda eliminacyjna II edycji zawodów Best Barista Challenge. Do eliminacji na Śląsku zgłosiła się rekordowa liczba baristów i aż 24 zakwalifikowało się do zawodów, walcząc o ostanie miejsce w finale.
Best Barista Challenge – zawody przygotowujące do Mistrzostw Polski
Best Barista Challenge to zawody dla baristów i home baristów, którzy chcą rozwijać swój warsztat oraz umiejętności. Zawody przygotowują do udziału w Mistrzostwach Polski Baristów, Mistrzostwach Polski Latte Art oraz Coffee in Good Spirits. Bariści mają okazję pracować na profesjonalnym sprzęcie, testować urządzenia, na których będą także walczyć o tytuł Mistrza Polski.
Regulamin zawodów oraz arkusze ocen inspirowane są zasadami WBA. W tej edycji zawody objęte są patronatem SCA Poland. A członkowie stowarzyszenia biorą udział w eliminacjach, czuwają nad ich przebiegiem, sędziują, a także wspierają nas merytorycznie – Aleksander Krzych, Brand Manager marek Compak i Dalla Corte w Best CS.
W zawodach tych zawodnicy mierzą się w dwóch konkurencjach: „Latte Art Throwdown” oraz „Free Order”. Bariści pracują na najwyższej klasy sprzęcie: młynkach i tamperach automatycznych oraz ekspresach.
Najlepszy barista w Katowicach wybrany
W pierwszej konkurencji Latte Art Throwdown wzięło udział 24 baristów. Do drugiej konkurencji dostało się troje z nich: Ngoc Nguyen Hai, Minh Hanh Le oraz Maciej Woźniakowski. Sędziami byli: Mateusz Dąbek, Barek Krzymowski oraz Masahiro Hamamoto, utytułowany barista oraz projektant.
Walka o pierwsze miejsce była zacięta, zawodnicy imponowali kreatywnością i ciekawymi kompozycjami smakowymi. Jednak zarówno Ngoc, jak i Minh przekroczyli czas podczas prezentacji, co wg regulaminu jest jednoznaczne z dyskwalifikacją. Zwycięzcą 6. etapu Best Barista Challenge w Katowicach został Maciej Woźniakowski.
Best Barista Challenge – finał zawodów już 24 listopada w Warszawie
Podczas II edycji Best Barista Challenge 2o24 eliminacje regionalne odbyły się już w 6 miastach: Warszawie, Krakowie, Lublinie, Toruniu, Wrocławiu, a ostatni etap 10 listopada, w Katowicach, podczas Targów Parzymy Przelewamy.
Mateusz Dąbek, który sprawował funkcję sędziego podczas 5 etapów, podkreśla wzrost poziomu występów oraz profesjonalne przygotowanie już w trakcie trwania tegorocznej edycji.
Wielu zawodników podąża za nami, bierze udział w kolejnych eliminacjach regionalnych i rozwija się z każdym kolejnym startem. Wszystko to znaczy, że tego typu inicjatywy nie tylko sprzyjają edukacji kawowej – możemy być jeszcze lepszymi kawiarzami i kawiarkami – ale także pozwalają tworzyć społeczność – Mateusz Dąbek, zwycięzca I edycji Best Barista Challenge’23, Dalla Corte Cup a także pięciokrotny finalista Mistrzów Polski Barista (II wicemistrz Latte Art, II wicemistrz CiGS).
Finalistami II edycji BEST Barista Challenge zostali:
- Etap 1 Warszawa – Aleksander Smęt
- Etap 2 Kraków – Piotr Gajewski
- Etap 3 Lublin – Illia Zoria
- Etap 4 Toruń –Timur Rusnak
- Etap 5 Wrocław – Pavlo Havrylov
- Etap 6 Katowice – Maciej Woźniakowski
Pan Maciej zamyka grono zawodników, którzy zawalczą w finale o tytuł Best Barista 2024.
Finał odbędzie się 24 listopada, podczas Festiwalu Tortów i Deserów, EXPO XXI w Warszawie.