Znamy zespoły, które zakwalifikowały się do Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru podczas targów Expo Sweet.
Drużyny:
Aries Hotel & Spa Zakopane (Restauracja Halka)
Belvedere-Cafe Łazienki Królewskie
Cukiernicze Atelier Małgosia
Hotel Hilton (restauracja Mercato)
Bistro Słodzi
Moxo Restaurant and Club.
W tym roku temat Mistrzostw brzmi: Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro. Każdy zespół przygotowuje dwa zestawy po osiem sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte. Pierwszy zestaw ośmiu deserów to desery wykonywane z dowolnym użyciem czekolady, bez żadnych innych ograniczeń. Drugi zestaw ośmiu deserów musi mieć charakter deserów owocowych i musi być wykonany bez składników pochodzenia odzwierzęcego. Desery w ramach każdego zestawu muszą być identyczne, natomiast zestawy mogą się między sobą różnić dowolnie. Z każdego zestawu ośmiu deserów, sześć zostanie przedstawionych do oceny i degustacji dla Jurorów, zaś dwa losowo wybrane będą przekazane do zdjęcia oraz dla publiczności.
Gramatura całego deseru łącznie z dekoracją nie może być niższa niż 80 g ani wyższa niż 120 g (do masy deseru nie wlicza się masy talerza). Przekroczenie granic wagowych oznacza dyskwalifikację danego zestawu deserów.
Desery w swoim składzie i/lub wyglądzie muszą nawiązywać do tematu konkursu.
28 lutego 2023, wtorek.
10:00 – 17:00 Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru