Znamy zespoły, które zakwalifikowały się do Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru. Mistrzostwa odbędą się trzeciego dnia targów Expo Sweet tj. we wtorek 27 lutego w Centrum Expo XXI w Warszawie. Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw nastąpi o godzinie 10.00. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Akita Ramen z Krakowa – Krystian Chlebowski i Marcin Wrona
Kaiser Patisserie ze Słupska – Paulina Dąbrowska i Vyacheslav Khimich
Hotel Hilton restauracja Mercato z Gdańska – Katarzyna Arendarczyk i Mateusz Fiszer
Słodkie Pasje Małgorzaty z Ławicy – Małgorzata Janasz i Przemysław Skibiński
Restauracja Przystań&Marina z Wrocławia – Krzysztof Winkler i Beata Oblińska
Promo Catering by Wojciech Bednarek z Sokolnik – Wojciech i Lidia Bednarek.
Każdy zespół przygotowuje dwa zestawy po osiem sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte. Pierwszy zestaw ośmiu deserów to desery wykonywane z dowolnym użyciem czekolady, bez żadnych innych ograniczeń.
Drugi zestaw ośmiu deserów musi mieć charakter deserów owocowych i musi być wykonany bez składników pochodzenia odzwierzęcego. Desery w ramach każdego zestawu muszą być identyczne, natomiast zestawy mogą się między sobą różnić dowolnie. Z każdego zestawu ośmiu deserów, sześć zostanie przedstawionych do oceny i degustacji dla jurorów, zaś dwa losowo wybrane będą przekazane do zdjęcia oraz dla publiczności.
Laureatom przyznane zostaną nagrody:
I miejsce – czek o łącznej wartości 5 tys. zł.
II miejsce – czek o wartości 3 tys. zł.
III miejsce – czek o wartości 2 tys. zł.
Organizatorem konkursu jest Expo Sweet EZIG – Europejskie Zgrupowanie Interesów Gospodarczych.