27 lutego podczas targów Expo Sweet w Warszawie odbyły się Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru. Pierwsze miejsce zajęli Katarzyna Arendarczyk i Mateusz Fiszer z restauracji Mercato w Hotel Hilton Gdańsk. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.
Na drugim miejscu uplasowali się Krzysztof Winkler i Beata Oblińska z restauracji Przystań & Marina we Wrocławiu. A na trzecim Małgorzata Janasz i Jarosław Janasz ze Słodkich Pasji Małgorzaty z Ławicy.
W jury zasiedli: Krzysztof Szulborski, Daniel Żurawski, Jarek Walczyk, Michał Świerad, Bożena Sikoń-Wojtala, Paweł Małecki.
Tegoroczny temat to: Polskie desery wczoraj, dziś i jutro. Każdy zespół musiał przygotować dwa zestawy po osiem sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte. Pierwszy zestaw ośmiu deserów to desery wykonywane z dowolnym użyciem czekolady, bez żadnych innych ograniczeń. Drugi zestaw ośmiu deserów musiał mieć charakter deserów owocowych i być wykonany bez składników pochodzenia odzwierzęcego. Z każdego zestawu sześć deserów zostało przedstawionych do oceny i degustacji dla jurorów, zaś dwa losowo wybrane były przekazane do zdjęcia oraz dla publiczności.
Do rywalizacji zakwalifikowały się zespoły:
Krystian Chlebowski i Marcin Wrona z Akita Ramen w Krakowie,
Paulina Dąbrowska i Vyacheslav Khimich z Kaiser Patisserie we Słupsku,
Katarzyna Arendarczyk i Mateusz Fiszer z restauracji Mercato w Hotel Hilton w Gdańsku,
Małgorzata Janasz i Jarosław Janasz ze Słodkich Pasji Małgorzaty z Ławicy,
Krzysztof Winkler i Beata Oblińska z restauracji Przystań & Marina we Wrocławiu
Wojciech i Lidia Bednarek z Promo Catering by Wojciech Bednarek z Sokolnik.