11 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu odbyły się IV Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
Sześć dwuosobowych drużyn walczyło o tytuł mistrza w przyrządzaniu dziczyzny. Pierwsze miejsce zajął zespół ze Stanicy Łowieckiej Kniejówka w Ownicach w składzie Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska. Na drugim miejscu uplasowała się restauracja Żółty Słoń w Kielcach – Tomasz Soczumski i Dawid Stąpór. Natomiast trzecie miejsce przypadło restauracji Lumiere w Baranowie – Dawid Cieśliński i Dawid Wysocki.
Zawodników oceniało jury degustacyjne w składzie: Artur Skotarczyk, Robert Sowa, Kurt Scheller, Monika Gwiazda, Andrzej Jakomulski, Paweł Stawicki, . I jury techniczne: Piotr Pabisiak i Bogumił Przybylak. Szefom kuchni przewodniczył Ernest Jagodziński.
Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego mają status konkursu nominowanego do rangi eliminacji do Kulinarnego Pucharu Polski 2024.
Celem konkursu – poza upamiętnieniem Mariana Tarnawskiego, założyciela firmy Las-Kalisz i miłośnika kuchni myśliwskiej – jest promowanie dziczyzny oraz mięsa króliczego w branży HoReCa w kraju i za granicą. Dziczyzna od wielu lat uchodzi za trudną w przygotowaniu i drogą. Taka opinia wynikała ze słabej jakości surowca trafiającego niegdyś do restauracji, a to z kolei wiązało się z brakiem odpowiednich standardów. Rozbiór mięsa rzadko odbywał się z myślą o sprzedaży w restauracjach. Dlatego najczęściej spotykaną potrawą z dziczyzny był gulasz.
Wydarzeniu towarzyszyła część targowa, na której swoją ofertę zaprezentowali partnerzy oraz sponsorzy konkursu. Równolegle ze zmaganiami finalistów konkursu odbyły się także pokazy master class, w ramach których dwóch szefów kuchni przyrządzało autorskie potrawy z dziczyzny lub królika. Do wyboru mieli m.in. elementy dziczyzny i królika HoReCa Las-Kalisz.
Organizatorem konkursu jest Las-Kalisz.
Obszerna fotorelacja wkrótce.