Michał Wawro: Jak stworzyć atrakcyjne menu dla dzieci w restauracji?

Porady

Michał Wawro: Jak stworzyć atrakcyjne menu dla dzieci w restauracji?

Każdy rodzic wie, że znalezienie w restauracji smacznego i zarazem ciekawego posiłku dla malucha, może czasem stanowić wyzwanie. Jeśli najmłodsi  z menu coś dla siebie, a pozostała część rodziny również, goście z pewnością nie zmienią lokalu, a nawet odwiedzą go po raz kolejny. Co zaproponować w menu dla dzieci, aby maluchy nie wyszły z lokalu głodne? W jaki sposób przyciągnąć ich uwagę?

Zrównoważenie zdrowia i smak. Dziecięce posiłki powinny być zbilansowane i lekkostrawne. Maluchy potrzebują różnorodnej diety bogatej w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Warto zatem postawić na dania z dużą ilością warzyw, chude mięso, ryby, a także produkty pełnoziarniste i niskotłuszczowy nabiał. Starajmy się ograniczać przyprawy i nie przesadzać z pieprzem, solą i cukrem. Cukier można zastąpić naturalnymi słodzikami np. miodem czy syropem klonowym.

Łatwość jedzenia. Aby nie zniechęcić naszych małych gości do serwowanej potrawy, koniecznie weźmy pod uwagę wielkość porcji. Dzieci łatwo rezygnują z jedzenia, jeśli jest go na talerzu po prostu za dużo. Postarajmy się wypracować odpowiednią gramaturę. Unikajmy też skomplikowanych potraw, które mogą być trudne do samodzielnego jedzenia. Polecam finger foody np. małe kawałki kurczaka, mini kanapki czy warzywa z dipem, pulpety w sosie lub z makaronem.

Samodzielność. Możliwość skomponowania swojego ulubionego posiłku będzie dodatkowym atutem naszego lokalu. Pozwólmy dzieciom wybrać niektóre składniki, np. w przypadku pizzy czy sałatek. Taka interaktywność może sprawić, że będą bardziej zainteresowane jedzeniem.

Atrakcyjność wizualna. Nie tylko dorośli, lecz także dzieci jedzą oczami, dlatego sama prezentacja potraw jest bardzo istotna. Nie obawiajmy się kreatywności – w przypadku menu dla dzieci z pewnością zostanie doceniona. Warzywa i owoce w różnych kolorach mogą uczynić posiłki bardziej kuszącymi. Wykorzystajmy zabawne formy i kształty, takie jak kanapki w kształcie zwierząt, buźki na naleśnikach lub owocowe sałatki w kształcie tęczy.

Nie można zapomnieć również o odpowiedniej oprawie graficznej karty, jej formule oraz prezentacji. Wykorzystajmy swoją kreatywność i stwórzmy menu np. w kształcie owoców, w postaci kolorowanki, krzyżówki, bądź gry planszowej. Jedyne, co nas ogranicza, to nasza wyobraźnia.

Menu tematyczne. Możemy tworzyć menu tematyczne, np. inspirowane ulubionymi postaciami z bajek, aby zainteresować dzieci. Dodatkowe gadżety również będą atutem.

Kreatywne nazwy potraw. Używajmy zabawnych i kreatywnych nazw dla potraw, by zachęcić dzieci do spróbowania nowych dań – na przykład „Dinozaurze nuggety”, „Księżniczkowe naleśniki” czy „Piracka sałatka”.

Podsumowując, ograniczmy kartę menu dla dzieci do kilku propozycji. Maluch nie będzie miał wtedy problemu z podjęciem decyzji. Najlepsze dania zawsze powinny być na pierwszych pozycjach, ponieważ skupiają wzrok. Ważne, aby wszystko było zrozumiałe. Warto także brać pod uwagę potrzeby i preferencje dzieci, jednocześnie promując zdrowe nawyki żywieniowe. Interaktywne i kreatywne podejście może dodatkowo zwiększyć zainteresowanie najmłodszych gości.

MICHAŁ WAWRO

Szef kuchni

Hotel Country Club Żywiec

Trener kulinarny

Euro Toques Polska

Właściciel Gastrobanda.com

Oprac. red.