Praca w gastronomii do lekkich nie należy. Pośpiech, stres, zmianowość, praca w weekendy i do późnych godzin nocnych. Do tego ciągłe podnoszenie kwalifikacji, dużo pracy fizycznej. Trzeba mieć pasję, kochać ten zawód, aby w nim wytrwać.
Dla niektórych młodych ludzi zawód kucharza okazuje się ich pasją – tacy uczniowie biorą udział w konkursach kulinarnych, lokalnych czy ogólnopolskich – mówi Marcin Soból, prezes Euro-Toques Polska. Chcą się szkolić od najlepszych szefów kuchni. Wyjeżdżają na staże do renomowanych restauracji, by czerpać wiedzę i czegoś nowego się nauczyć. Spotykam też niekiedy młodych kucharzy, którzy pracowali w kilku renomowanych restauracjach i już są przekonani o swoim mistrzostwie. To nie tak, praca w nowym zespole wszystko weryfikuje i okazuje się, że taki kucharz „wiedzący wszystko” nie zna podstaw, które powinien wynieść ze szkoły – dodaje.