Garden Gourmet Young Culinary Cup to konkurs kulinarny skierowany do uczniów szkół średnich o profilu gastronomicznym. Inicjatywa jest realizowana w ramach programu szkoleniowego Nestlé YOCUTA (Young Culinary Talents), którego celem jest rozwijanie młodych talentów poprzez zapewnienie niezbędnych narzędzi do udanej kariery w branży kulinarnej.
Konkurs Young Culinary Cup to doskonała okazja dla początkujących kucharzy, aby wykazać się kreatywnością i umiejętnościami w obszarze kuchni roślinnej, a następnie rozwijać swoje kompetencje pod okiem specjalistów z branży gastronomicznej. Nagrodą główną w konkursie jest tygodniowy staż w Restauracji Boreczna pod okiem Szefa Kuchni Wojciecha Harapkiewicza. Po zakończeniu stażu zwycięzcy wezmą udział w kolacji degustacyjnej przygotowanej przez Szefa Kuchni. Dodatkowo, zwycięskie danie trafi do menu restauracji.
Od września br. szkoły średnie o profilu gastronomicznym zgłaszały swoich reprezentantów do udziału w Garden Gourmet Young Culinary Cup poprzez przesłanie formularza i materiałów konkursowych. Po weryfikacji zgłoszeń najlepsze zespoły zostały zaproszone do udziału w półfinałach, które odbyły się w szkołach gastronomicznych w Warszawie, Grubnie, Rzeszowie i Bielsku-Białej. Podczas wydarzeń uczestnicy przygotowali na żywo potrawy z wykorzystaniem produktów tej marki.
Do finału konkursu zakwalifikowały się 4 pary uczestników. Finaliści spotkali się w szkole gastronomicznej w Łodzi, aby przyrządzić wybrane, autorskie danie i zaprezentować je przed Jury.
Zwycięzcami konkursu zostali Weronika Bieryt i Przemysław Kapusta z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Młodzi kucharze przygotowali wyjątkowy stek z kalafiora z purée z dyni, sosem pomidorowym z wegańskiej alternatywy dla tuńczyka, posypką z wegańskiej alternatywy dla tuńczyka, olejem zielonym i dzikim brokułem. Danie zostało przyrządzone z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet. Jury doceniło doprecyzowaną kompozycję i kolorystkę składników, połączenie smaków oraz strukturę potrawy.
Wszyscy uczestnicy finału otrzymali całodniowe bilety wstępu do Energylandii, w której znajduje się “The Hall of Columns made with Garden Gourmet”, czyli pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet w Polsce, oferująca Gościom potrawy wegetariańskie i wegańskie, skomponowane przez Doradców Kulinarnych Nestlé Professional.
Konkurs jest niepowtarzalną szansą dla młodych talentów, by rozpocząć przygodę ze światem profesjonalnej gastronomii, zdobyć praktyczne doświadczenie i rozwijać się pod okiem doświadczonych ekspertów. To wyjątkowe wydarzenie, pełne ciekawych wyzwań, pozwala także na poznanie trendów kuchni roślinnej i rozwijanie umiejętności dotyczących przygotowywania potraw bezmięsnych.