Zbliża się II edycja konkursu kulinarnego Garden Gourmet Young Culinary Cup przeznaczonego dla uczniów szkół gastronomicznych. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia. Z tej okazji rozmawiamy z Wojciechem Harapkiewiczem, szefem kuchni oraz jednym z jurorów konkursu.
Jakie rady i inspiracje mógłby Pan przekazać młodym kucharzom, którzy chcą eksperymentować z kuchnią roślinną i tworzyć innowacyjne, smaczne dania?
Wojciech Harapkiewicz: Młodym kucharzom chcącym budować 100% dania roślinne proponuję przyglądać się najprostszym składnikom. Goście często poszukują zaskoczenia w postaci struktury i idealnych połączeń prostych rzeczy, których wcześniej nie próbowali. Owszem, mamy teraz dostęp do ogromnej ilości produktów, z jakich możemy stworzyć ciekawe danie. W mojej ocenie dobrze jest zacząć od podstawowych lokalnych produktów. Warto szukać również innowacyjnych rozwiązań wykorzystania znanych nam produktów, takich jak białko sojowe czy teksturowane białko pszenicy.
Dlaczego uważa Pan, że warto wziąć udział w kolejnej edycji konkursu Garden Gourmet Young Culinary Cup?
Po pierwsze zawsze warto startować w konkursach, ponieważ mobilizuje to nas do poszukiwań i pobudzania swojej kreatywności. Konkurs to możliwość zdobycia wiedzy, warsztatu oraz możliwości w dziedzinie tak pożądanej kuchni roślinnej. Korzyści zawsze jest mnóstwo, zaczynając od wymiany doświadczeń, po nawiązanie kontaktów i ułatwienie sobie drogi na staże lub za chwilę już pracy. Jest to również rozwój swojej osobowości i trening samodyscypliny. To przygotowanie, praca, czujność i zaangażowanie, które pokaże, czy to jest pasja i talent, czy tylko chęć zwycięstwa.
Nagrodą główną w konkursie jest tygodniowy staż w restauracji Boreczna. Czego oczekiwać na stażu?
Podczas stażu młodzi kucharze mają okazję popracować na produktach najwyższej jakości do całkowitej obróbki. Co kilka dni przyjeżdżają do nas świeże ryby i owoce morza. Codziennie pieczemy chleb. Każdego dnia robimy dania „na specjalne zamówienie” spoza karty i tworzymy unikatowe autorskie dania dopasowane do preferencji naszych gości. To nauka nie tylko pracy z produktem, lecz także pracy na profesjonalnej kuchni zgodnie z rytmem działającej regularnie restauracji.
Zainteresowanych wzięciem udziału w konkursie zapraszamy do wysyłania zgłoszeń do 27 października na adres mailowy: maria.krolikowska@pl.nestle.com.