Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora – nominacje

Aktualności

Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora – nominacje

Już 18 maja podczas XXIII Wiosennego Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata HoReCa i FMCG wręczać będziemy prestiżowe statuetki Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”. W ciągu minionych siedemnastu lat Hermesami uhonorowaliśmy tak znane postaci branży gastronomicznej, jak  Rober Sowa, Jerzy Pasikowski, Karol Okrasa, Kurt Scheller, Wojciech Modest Amaro, Dariusz Zahorański, Bartosz Peter, Janusz i Joanna Profus i wiele innych.

Kiedy w 2005 r. po raz pierwszy kapituła plebiscytu przyznała statuetki najlepszym szefom kuchni i właścicielom najbardziej cenionych lokali w Polsce, nikt nie spodziewał się, że wyróżnienie to osiągnie tak duże poważanie.

Nagroda Hermesa cieszy się uznaniem całego środowiska HoReCa. Jej prestiż podnosi również fakt, że „Poradnik Restauratora” jest najchętniej czytanym pismem gastronomicznym wśród
profesjonalistów zrzeszonych w stowarzyszeniach kulinarnych w Polsce (wrzesień 2022 r.).

To wyróżnienie przyznawane jest wyłącznie głosami Akademii Laureatów Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora”, a redakcja nie pobiera z tego tytułu żadnych opłat i licencji.

Nominacje są wynikiem pracy Kapituły, w składzie której zasiadają: Joanna Ochniak, certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs, ambasadorka KPP, członkini OSSKiC, trener i doradca gastronomiczny, Tadeusz Zagórski, prezes Naczelnej Rady Zrzeszeń Handlu i Usług, Wiesław Generalczyk, prezes Wydawnictwa i Heidi Handkowska, redaktor naczelna „Poradnika Restauratora” .

W imieniu Kapituły zaznaczyć trzeba, że co roku staje przed nią bardzo trudne zadanie, jakim jest wytypowanie kandydatów, którzy wyróżniają się działalnością na rzecz polskiej gastronomii. Mają świadomość, że nie tylko pracą na własny rachunek, ale także dla innych, przyczyniają się do tego, że polska kuchnia i polskie lokale są coraz bardziej znane w kraju i za granicą.

NOMINACJE DO STATUETKI HERMESA KULINARNEGO „PORADNIKA RESTAURATORA” 2022

RESTAURACJA

» Fisherman, Sopot – Rafał Koziorzemski
» Belvedere, Warszawa – Tomasz Łagowski
» Śląska Prohibicja, Katowice – Szymon Bracik
» U Wieniawy, Warszawa – Krzysztof Kowalski

RESTAURACJA HOTELOWA

» Hotel Hilton Gdańsk, Mercato – Dominik Karpik
» Hotel Zamek Ryn, Refektarz – Ireneusz Koniuszek
» Hotel Liberté 33, Poznań, L33 bistro & bar – Bartosz Rosa
» Hotel Warszawa, Szóstka – Dariusz Barański

CUKIERNICY

» Wojciech Rzepecki, Gdańsk
» Krzysztof Kopciński, Warszawa
» Michał Doroszkiewicz, Poznań
» Marek Moskwa, Pruszcz Gdańsk

KUCHARZ PRZYSZŁOŚCI

» Mateusz Suliga, restauracja Artesse, H15 Luxury Palace, Kraków
» Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion, The Granary Hotel Wrocław
» Jacek Koprowski, restauracja Fino, Gdańsk