The Best Chef Awards trzeci rok z rzędu przyznaje tytuł najlepszego szefa kuchni Dabizowi Muñozowi

Aktualności

The Best Chef Awards trzeci rok z rzędu przyznaje tytuł najlepszego szefa kuchni Dabizowi Muñozowi

Na podium długo wyczekiwanej listy 100 najlepszych szefów kuchni stanęli kolejno słynny szef z Madrytu, Albert Adrià oraz Ana Roš. Lista zwycięzców siódmej edycji uzupełniona jest raz jeszcze o nagrody specjalne. W tym roku jedną z 10 nagród, tytuł wschodzącej gwiazdy, przyznano Tali Bashmi, najlepszymi lokalnymi chefami kuchni nazwano Wilsona Alonzo and Roberta Solísa, a Ferran Adrià otrzymał nagrodę legendy gastronomii.

Owacje na stojąco towarzyszyły ujawnieniu nazwiska tegorocznego zwyciezcy The Best Chef Awards. Dabiz Muñoz okazał się, trzeci rok z rzędu, najlepszym szefem kuchni na świecie. Jego nazwisko ogłoszono podczas ceremonii w Yucatán International Congress Centre wraz z nazwiskami pozostałych 99 zwycięzców. Tę elitę świata gastronomii tworzą przedstawiciele 31 narodowości, w tym 54 osoby z Europy, 24 z Ameryki i 17 z Azji. Krajem z najliczniejszą reprezentacją okazała sie Hiszpania (14 szefów kuchni).

Dabiz Muñoz (DiverXO, Hiszpania), wolny duch fine diningu, znany z kreatywności i nieszablonowego podejścia, nieprzerwanie króluje w świecie gastronomii. Tuż za nim, powracając na listę top 100 w wielkim stylu, znajduje się Albert Adrià (Enigma, Hiszpania), który otrzymał również nagrodę “New Entry Award, powered by Le Nouveau Chef”. Niezrównana Ana Roš z Hiša Franko (Słowenia) uzupełnia podium. Z szóstego miejsca znalazła się na trzecim, co czyni ją najwyżej plasującą się szefową kuchni.

Pierwsza 10 The Best Chef Top100 2023

Dabiz Muñoz | DiverXO (Hiszpania)


Albert Adrià | Enigma (Hiszpania)


Ana Roš | Hiša Franko (Słowenia)

René Redzepi | Noma (Dania)


Andoni Luis Aduriz | Mugaritz (Hiszpania)


Rasmus Munk | Alchemist (Dania)


Mateu Casañas, Oriol Castro & Eduard Xatruch | Disfrutar (Hiszpania)


Joan Roca | El Celler de Can Roca (Hiszpania)


Junghyun Park | Atomix (USA)


Rodolfo Guzmán | Boragó (Chile)

10 Nagród Specjalnych

W tym roku The Best Chef Awards uzupełnione są o 10 nagród specjalnych przyznawanych zasłużonym na konkretnych polach. Jedna z nich, “The Best Chef Pastry Award powered by The Lost Explorer Mezcal”, po raz drugi wręczona została Jordiemu Roca. Poprzednio tytuł mistrza cukiernictwa otrzymał w roku 2019. Jednak najlwięcej emocji wzbudził tytuł legendy świata gastronomii, który otrzymał Ferran Adrià. Zrewolucjonizował on fine dining podczas swojej działalności w elBulli w latach 1983-2011. Geniusz z L’Hospitalet nieprzerwanie inspiruje kolejne pokolenia szefów kuchni, a jego legendarna restauracja została przekształcona w muzeum i przestrzeń do refleksji – elBulli1843.

Pełna lista Nagród Specjalnych The Best Chef Awards 2023

The Best Chef Pizza Award: Franco Pepe
The Best Chef Dining Experience Award, impulsado por Ron Matusalem: Grégoire Berger
The Best Chef Pastry Award, impulsado por The Lost Explorer Mezcal: Jordi Roca
The Best Chef FoodArt Award, impulsado por Arturo Sánchez: Karime López
The Best Chef Rising Star Award: Tala Bashmi
The Best Chef New Entry Award, impulsado por Le Noveau Chef: Albert Adrià
The Best Chef Legend Award, impulsado por Difference Coffee: Ferran Adrià
The Best Chef Local Award: Roberto Solís y Wilson Alonzo
The Best Chef Science Award, impulsado por AVE Tequila: Rodolfo Guzmán
The Best Chef Voted by Professionals Award: Rasmus Munk

Ceremonia rozdania nagród odbyła się w International Congress Centre of Yucatan wieńcząc siódmą edycję The Best Chef Awards, która w tym roku także zawierała panel dyskusyjny Area Talks oraz prezentacje Food Meets Science. Wydarzenia te zamykały drugą edycję festiwalu Sabores de Yucatan, podczas którego odbywały się między innymi także programy promujące lokalne produkty, kolacje na sześć rąk oraz wiele innych atrakcji.