W najnowszym wydaniu Poradnika Restauratora warto przeczytać artykuł „Trzeba mieć ten „gastrogen”, by inwestować w branży”, z którego dowiemy się, na z jakimi problemami borykają się restauratorzy, managerowie, szefowie kuchni i cukiernicy m.in. Przemysław Urbaniak, Dominik Karpik, Paweł Kałuski, Tomasz Łagowski, Marek Moskwa czy Aleksandra Mucha.
Polecamy rozmowę z jednym z czołowych restauratorów Arturem Jarczyńskim i właścicielem dziewięciu różnych marek, posiadający lokale w trzech miastach. Do jego portfolio należą m.in.: Der Elefant, U Szwejka, Podwale 25, Bazyliszek, Jeff’s, Otto Pompieri.
A także rozmowę z Rafałem Koziorzemskim, zwycięzcą międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet – Chefs en Or 2023, szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Fisherman finest food & wine w Sopocie.
Na naszych łamach nie zabrakło również materiałów poradniczych m.in. Jarosława Walczyka „Dlaczego warto zadbać o zero waste w gastronomii?”, Rafała Zawieruchy „Drinki na Sylwestra – co jest trendy?”, Michała Wawro „Catering świąteczny w restauracji”.
Poza tym ciekawy materiał Pauliny Sikory-Błach (prawnik) „Mobbing na zapleczu kuchennym. Jakie kroki powinien podjąć pracownik gastronomii w celu ochrony swoich praw?”.
Natomiast na s. 10 przedstawiamy coroczny raport Głównego Urzędu Statystycznego „Rynek wewnętrzny w 2022 r.” „Poradnik Restauratora” przeanalizował te dane przez pryzmat sektora HoReCa i wspólnie z Wydziałem Współpracy z Mediami GUS wyselekcjonował najważniejsze informacje dla naszych Czytelników.
Miłej lektury ze świata HoReCa!