Trwa drugi etap eliminacji w lokalnych półfinałach konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych – Garden Gourmet Young Culinary Cup. Wyłonieni finaliści wezmą udział 27 listopada w ostatecznej konkurencji finałowej w Rzeszowie, gdzie przygotują i zaprezentują po raz kolejny swój przepis. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Pierwszy półfinał odbył się 7 listopada w Zespole Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie. Zwycięski duet to: Dominika Angowska i Alicja Karczewska. W jury zasiadali: Dariusz Struciński, Monika Gwiazda, Bartosz Niedźwiecki, Patryk Wiśniewski, Korneliusz Rosa oraz Marcin Zakrzewski.
13 listopada startowali uczniowie w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie. Zwycięska drużyna to: Magdalena Jędrzejewska i Łukasz Fiba. W jury zasiadali: Janusz Knapik, Piotr Papież, Mariusz Gołdyn, Marek Waligórski, Łukasz Jończyk, Piotr Sekuła.
14 listopada odbył się już trzeci półfinał. Tym razem w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Na podium stanęli: Patryk Szymański i Piotr Kubiak.
Czwarty przed nami – 19 listopada w Zespole Szkół nr 7 w Tychach.
Finał odbędzie się 27 listopada w Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Nagrodą główną w konkursie jest tygodniowy staż w restauracji Boreczna.
Czytaj więcej: Rozmowa z Wojciechem Harapkiewiczem, szefem kuchni oraz jednym z jurorów konkursu.