2-3 października na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia odbędzie konkurs kulinarny „Czas na rybę! ”. Organizatorem konkursu jest Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” wspólnie z Kamilem Klekowskim, Zamkiem w Niemodlinie i Gospodarstwem Rybackim LP w Niemodlinie.

Kilka zmian w stosunku do poprzednich edycji:

SZEFOWIE KUCHNI:

zgłaszającymi są kucharze, a nie restauracje. Do konkursu zgłaszać mogą się zespoły dwuosobowe, z różnych restauracji, aby  umożliwić uczestnictwo osobom, które zmieniły lub zmieniają pracę (na skutek np. pandemii)

oprócz przygotowania potrawy z karpia na talerzu, uczestnicy zobowiązani są do przygotowania tego samego dania “na wynos”.

koszty transportu uczestników pokrywa organizator wg zasad opisanych w Regulaminie.

UCZNIOWIE

zgłaszającymi są uczniowie, a nie szkoły. Do konkursu zgłaszać mogą się zespoły dwuosobowe składające się z uczniów szkół gastronomicznych. Zgłoszenie podpisuje pełnoletni uczeń lub opiekun prawny.

W sobotę o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego powalczą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast w drugi dzień szefowie kuchni. Na zgłoszenia szefów kuchni organizatorzy czekają do 12 września, natomiast na zgłoszenia uczniów szkół gastronomicznych do 15 września – adres e-mail: CNR@swietokarpia.pl.

Konkurs objęty jest patronatem merytorycznym przez Stowarzyszenie Euro-Toques Polska.

Kontakt z organizatorami:

Rybacka Lokalna Grupa Działania “Opolszczyzna” – tel.: 535 380 010

Edukacja od kuchni – Kamil Klekowski – tel.: 790 247 247

Regulamin + dodatkowe informacje: http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Udostępnij artykuł