22 czerwca odbyła się już druga w tym roku kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. Gościem specjalnym w sopockiej restauracji White Marlin był Arnaud Bignon, francuski szef kuchni ateńskiej restauracji Spondi oznaczonej dwoma gwiazdkami Michelin.

Tomasz Purol, gospodarz wieczoru wraz z szefem Arnaud Bignon oraz szefem Ernestem Jagodzińskim z poznańskiej restauracji Chef’s Table by Ernest Jagodziński, przygotowali kolację, która mogła zaskoczyć niejednego miłośnika fine diningu.

Na początku zaserwowano wołowinę z ostrygą i ponzu oraz ciecierzycę z kawiorem z łososia i finger lime szefa Arnaud. Następnie na stole pojawił się wegański tuńczyk z ogórkiem i wasabi szefa Ernesta, który stanowił preludium do dalszej degustacji. Podano także zupę – chłodnik z sałaty masłowej, maślanki, kalarepy i ośmiornicy, który przyrządził Tomasz Purol. Drugą propozycją szefa-gospodarza było danie na bazie rabarbaru, calamansi i szampana. Następnie Arnaud Bignon podał gościom maślanego dorsza z kawiorem i solirodem, natomiast Ernest Jagodziński dojrzewającą wieprzowinę z orientalnymi bułeczkami z kaszanką i galangalem. Ucztę zwieńczył deser przygotowany przez Tomasza Purola – malina, mango, zielone szparagi i mięta.

Dopełnieniem dań były wina i szampany wyselekcjonowane przez sommeliera restauracji White Marlin, który przygotował doskonały pairing z daniami.

Kolejne wydarzenia z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour odbędą się w Krakowie, Rzeszowie i we Wrocławiu. Celem tego projektu jest promocja marki światowego konkursu, polskich eliminacji, szefów kuchni, turystyki kulinarnej, wymiana doświadczeń oraz integracja środowiska gastronomicznego.

Fot: Bocuse d’Or Poland

Udostępnij artykuł