11 marca w Karpaczu odbędzie się w Green Mountain Hotel ***** XVI edycja konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym.
Jury degustacyjne i techniczne
W gronie jurorów degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Kurt Scheller, Robert Sowa, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek , Janusz Profus, Piotr Soboń, Piotr Sabala, Rafał Zaręba i Krzysztof Gawlik. W jury technicznym: Cezary Powała, Jakub Steuermark, Mariusz Nowicki i Andrzej Ławniczak. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Marcin Piotrowicz, Sebastian Ołubek i Rober Kopacz.
Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie z obowiązkowym użyciem makaronu lub ravioli marki Perino i dowolnych składników oraz drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef bez kości SNS marki Sokołów i dowolnych składników .
12 ekip
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 18 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.
Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Niemcza
Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk
Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa
Wojciech Kapusta, Yourii Haliak
Hotel Restauracja Adria – Ruda Śląska
Grzegorz Spyra ,Łukasz Smela
Restauracja Dwór Liczyrzepy – Karpacz
Marcin Kosmala, Bartosz Rybiałek
Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem
Dominik Jeleński, Wojciech Bąba
Restauracja Loft – Gostyń
Artur Mendyka, Weronika Dulas
Restauracja Mamma Mia – Karpacz
Paweł Kucharski, Kamil Kowal
Mixtrura by Roman Serdiuk – Poznań
Roman Serdiuk, Ihor Skibin
Restauracja Miodowa- Dzierżoniów
Maksym Trushkin, Emil Buszyński
Fabryka Wełny Hotel &SPA – Pabianice
Michał Bielecki, Piotr Szaliński
Basico-Restauracja Scena Cegielnia- Radzymin
Jakub Zięba, Marcin Oleksiak
Restauracja Zmyślona Centrum Trzy Jeziora- Wieleń Zaobrzański
Konrad Kistela, Mukesh Singh
Konkurs dla Gwiazd
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się również konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem autorskiego dania z makaronu lub ravioli Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz wybranych składników.
Zobaczymy w akcji Izabelę Trojanowską, Jacka Kopczyńskiego, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątrobę, Tomasza Kozłowicza, Agatę Rudnicką, Agnieszkę Dziekan i Antka Smykiewicza.
Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: V-ce burmistrza miasta Karpacz, Prezesa Górskich Resortów, Prezesów Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz przedstawicieli sponsora strategicznego marki Makro oraz sponsorów głównych: Fine Dine, Sokołów i Perino.
Przewodniczącym jury VIP został szef kuchni Michał Węcławek, a jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.
Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a galę Zygmunt Chajzer.
Serdecznie zapraszamy wszystkich sympatyków konkursu w dniu 11 marca w godzinach 10.00-15.00 do odwiedzenia Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu i zobaczenia na żywo jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz na ciekawe prezentacje sponsorskie.
Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Honorowy patronat: Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.
Patronat merytoryczny: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Polskia Akademia Sztuki Kulinarnej i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.