Arte Culinaria Italiana już w sobotę

Aktualności

Arte Culinaria Italiana już w sobotę

11 marca  w Karpaczu odbędzie się w Green Mountain Hotel ***** XVI edycja konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym.

Jury degustacyjne i techniczne

W gronie jurorów degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Kurt Scheller, Robert Sowa, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis,  Marcin Budynek , Janusz Profus, Piotr Soboń, Piotr Sabala, Rafał Zaręba i Krzysztof Gawlik. W jury technicznym: Cezary Powała, Jakub Steuermark,  Mariusz Nowicki i Andrzej Ławniczak. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Marcin Piotrowicz, Sebastian Ołubek i Rober Kopacz.

Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie  z obowiązkowym użyciem makaronu lub ravioli marki Perino  i dowolnych składników oraz drugie danie mięsne  z obowiązkowym użyciem rostbef bez kości SNS marki Sokołów  i dowolnych składników .

12 ekip

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 18 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.

Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Niemcza

Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk

Restauracja Dziurka od klucza – Warszawa

Wojciech Kapusta, Yourii Haliak

Hotel Restauracja Adria – Ruda Śląska

Grzegorz Spyra ,Łukasz Smela

Restauracja Dwór Liczyrzepy – Karpacz

Marcin Kosmala, Bartosz Rybiałek

Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem

Dominik Jeleński, Wojciech Bąba

Restauracja Loft – Gostyń

Artur Mendyka, Weronika Dulas

Restauracja Mamma Mia – Karpacz

Paweł Kucharski, Kamil Kowal

Mixtrura by Roman Serdiuk – Poznań

Roman Serdiuk, Ihor Skibin

Restauracja Miodowa- Dzierżoniów

Maksym Trushkin, Emil Buszyński

Fabryka Wełny Hotel &SPA – Pabianice

Michał Bielecki, Piotr Szaliński

Basico-Restauracja Scena Cegielnia- Radzymin

Jakub Zięba, Marcin Oleksiak

Restauracja Zmyślona Centrum Trzy Jeziora- Wieleń Zaobrzański

Konrad Kistela, Mukesh Singh

Konkurs dla Gwiazd

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się również konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem autorskiego dania z makaronu lub ravioli Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz wybranych składników.

Zobaczymy w akcji  Izabelę Trojanowską, Jacka Kopczyńskiego, Zygmunta Chajzera,  Sebastiana Wątrobę, Tomasza Kozłowicza, Agatę Rudnicką, Agnieszkę Dziekan  i Antka Smykiewicza.

Gwiazdy będą oceniane przez  jurorów degustacyjnych VIP: V-ce burmistrza miasta Karpacz,  Prezesa Górskich Resortów, Prezesów Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz przedstawicieli sponsora strategicznego marki Makro oraz sponsorów głównych: Fine Dine, Sokołów i Perino.

Przewodniczącym jury VIP  został szef kuchni Michał Węcławek, a jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i  Wiesław Bober.

Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a galę Zygmunt Chajzer.

Serdecznie zapraszamy wszystkich sympatyków konkursu w dniu 11 marca w godzinach 10.00-15.00 do odwiedzenia Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu i zobaczenia na żywo jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz na ciekawe prezentacje sponsorskie.

Autorem  i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Honorowy patronat:  Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Patronat merytoryczny:  Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Polskia Akademia Sztuki Kulinarnej i  Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

PROGRAM