28 maja dzień burgera

Aktualności

28 maja dzień burgera

28 maja obchodzimy światowy dzień burgera. Aż trudno uwierzyć, że historia tego kulinarnego klasyka rozpoczęła się dopiero na początku XX w.

Klasyczny hamburger, czyli wołowy, mielony kotlet grillowany, plasterek sera, sałaty, pomidora lub korniszona z dodatkiem musztardy i majonezu to dziś tylko podstawa do wielu smakowych wariacji – spotkamy burgery z dodatkiem karmelizowanego buraka, gruszki, a nawet pomarańczy. Częstym dodatkiem jest także ser feta, rukola, ser pleśniowy, pieczona dynia, pesto lub śliwki. Smak klasycznego hamburgera przełamany wyszukanymi dodatkami jest zaskakujący i daleki od wspomnienia z sieci fast food. To prawdziwa poezja smaku. Moda na wegetarianizm nie ominęła także klasyka szybkich dań. Dzięki zastąpieniu kotleta wołowego kotletem jaglanym, sojowym, lub warzywnym, poczciwy hamburger stał się kultowym burgerem z hipsterskich food trucków.

ŚNIADANIOWA TORTILLA GRILLOWANA Z HALIBUTEM I ŁOSOSIEM WĘDZONYM

(na sposób kaszubski)

Krzysztof Szulborski

Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
www.stowarzyszeniekucharzy.pl

SKŁADNIKI:
Kotlety
1 – tortilla pszenna własnego wyrobu
100 g – łosoś wędzony
100 g – halibut wędzony
20 g – anchois helskie
40 g – sałata
50 g – ser mozzarella
2 – jajka wiejskie
20 g – masło
30 g – marynata piwniczna (ogórek małosolny, pomidory suszone w zalewie)
50 ml – sos chrzanowy z koperkiem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka roztrzepujemy i smażymy na maśle jak jajecznicę. Placek tortilli smarujemy masłem i układamy na niego po kolei wszystkie rozdrobnione składniki, zaczynając od sałaty, później plastry wędzonych ryb, jajecznicę, anchois, ser mozzarella i marynaty piwniczne. Na koniec dodajemy sos chrzanowy z koperkiem. Całość ściśle zwijamy i grillujemy z obydwu stron. Podajemy na gorąco.

 

BURGERY FASOLOWO-GRYCZANE

Katarzyna Gubała

Ekspert kuchni roślinnej
www.katarzynagubala.pl

SKŁADNIKI:
Kotlety
1 – puszka ciecierzycy
1 – puszka czerwonej fasoli
1 –zielona kolendra (pęczek)
1 – kumin (płaska łyżeczka)
1 – wędzona papryka (płaska łyżeczka)
50 g – kasza gryczana palona
250 g – mąka pszenna oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Dodatki
4-6 – bułki do burgerów
2 – sałata rzymska mini
1 – pomidor
2 – ogórek konserwowy
1 – czerwona cebula
garść kiełków
wegański majonez sól, chili (suszone), pieprz czarny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w proporcji 1:2 (kaszy do wody). Do kielicha blendera dodajemy odsączoną fasolkę, cieciorkę, kaszę, kumin, wędzoną paprykę, posiekaną kolendrę w liściach. Całość blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę pszenną, regulując gęstość masy na burgery. Formujemy 6-8 kotletów i smażymy z obu stron na oleju. Bułki rozcinamy, smarujemy z obu stron majonezem. Układamy sałatę, burgery, plastry ogórka, pomidora, krążki cebuli. Posypujemy kiełkami.