Tytuł Archimagirusa, 10 tys. zł w gotówce oraz staż zagraniczny – odebrała ekipa pod wodzą Przemysława Gościniaka, któremu towarzyszyli Bartłomiej Kornacki i Mikołaj Baryłka. Oprócz laurów zdobyli nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski.
Ta rywalizacja odbędzie się już 26 i 27 września. Do tej pory znamy przewodniczącego jury, nietypowe składniki dań finałowych. Do zamknięcia listy finalistów pozostało jeszcze rozstrzygnięcie dwóch konkursów nominowanych.
7 lipca 42 kucharzy, 14 drużyn, dwa konkursy i tylko jedna nominacja do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Tak w kilku liczbach można opisać tegoroczny Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność, który odbył się w Cukrowni Żnin.
Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność to konkurs niezwykle efektowny. Tegoroczną rywalizację w Cukrowni Żnin podzielono na dwa dni. O uznanie jurorów walczyli doświadczeni szefowie kuchni, ale również uzdolniona młodzież, reprezentująca szkoły gastronomiczne z całej Polski.
Kulinarna edukacja
Przyznany po raz pierwszy Archimagirus Young Chef to nie tylko rywalizacja, ale także forma edukacji adeptów sztuki kulinarnej. Nad przebiegiem tej odsłony Archimagirusa czuwał szef kuchni Przemysław Urbaniak. W konkursie wzięło udział sześć trzyosobowych drużyn reprezentujących:
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
Zespół Szkół CKZ w Grubnie,
ZSGH Gdańsk
ZST Żnin,
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bydgoszczy,
Zespół Szkół Zawodowych w Opolu.
Ze zwycięstwa cieszyła się ostatnia z nich. Opolską szkołę reprezentowali: Karolina Lewczak, Kornelia Kręcichwost oraz Marcin Magosz.
Jury Archimagirus Young Chef:
Prowadzący:
Przemysław Tworkowski
Paweł Salamon
Jury techniczne:
Jakub Ignyś (przewodniczący)
Kamil Urbanik
Maicol Guazzini
Kamil Skrok
Sebastian Cichy
Michał Góra
Cukiernicy:
Marcin Surdyk
Aleksandra Sowa
Jury degustacyjne:
Kurt Scheller (przewodniczący)
Rafał Godziemski
Bartosz Peter
Przemek Woźny
Grzegorz Parczewski
Zwycięzcy biorą wszystko
To jedna z podstawowych zasad konkursu Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność. W tym konkursie, który odbył się po raz trzeci, wystartowało osiem trzyosobowych drużyn.
- Radosław Gierałtowski, Radosław Sztanke i Przemysław Janta,
- Andrzej Gołąbek, Wojciech Rzepecki i Krzysztof Lisiak,
- Roman Serdiuk, Stanisław Jankowiak i Ivan Kalinichenko,
- Mateusz Cheda, Marta Staszel i Sebastian Klamka,
- Tomasz Sowiński, Kamila Gawrzyał i Paweł Szymański,
- Jakub Żymelski, Wojciech Schmidt i Bartosz Raburski,
- Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki i Mikołaj Baryłka,
- Dawid Bielecki, Patrycja Grycko i Adam Gren.
Każda z nich musiała przygotować po 20 porcji przystawki, dania głównego i deseru. Jedno z dań musiało być wegetariańskie lub wegańskie.
Jury Archimagirus — Tradycja i Nowoczesność:
Sekretarz:
Tomasz Milewski
Krzysztof Gawlik
Prowadzący:
Ireneusz Koniuszek
Paweł Stawicki
Jury techniczne:
Mariusz Pieterwas (przewodniczący)
Ernest Jagodziński
Tomasz Koprowski
Wojtek Harapkiewicz
Mariusz Dabała
Marcin Gruszka
Dawid Łagowski
Bartlomiej Witkowski
Cukiernicy:
Jurii Gorobczyszyn
Marek Moskwa
Jury degustacyjne:
Tomasz Deker
Krzysztof Kopciński
Tomasz Smoczyk
Sebastian Krazuzowicz
Rafał Koziorzemski
Tomasz Ziólkowski.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.