Advertisement
Pierwsza kolacja Archimagirus w Borecznej

Aktualności

Pierwsza kolacja Archimagirus w Borecznej

Na zaproszenie Wojciecha Harapkiewicza, będącego jednym z jurorów konkursu, a na co dzień szefem kuchni restauracji Boreczna, 8 października, odbyła się kolacja degustacyjna „Archimagirus, czyli profesjonaliści od kuchni” z udziałem zwycięzców tegorocznej edycji oraz szefów aktywnie związanych z konkursem. W zespole nie mogło oczywiście zabraknąć głównego organizatora Archimagirusa – Mariusza Gachewicza. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność szturmem wdarł się na polską arenę konkursów kulinarnych, zyskując miano konkursu prestiżowego, w którym udział biorą tylko najlepsi kucharze. Jednak, jak podkreślają organizatorzy, Archimagirus to nie tylko wydarzenie. Miesiące przygotowań, w które zaangażowanych jest dziesiątki kucharzy, cukierników i partnerów sprawiły, że stał się swego rodzaju nurtem, promującym wartości i kierunki, za którymi podążają zarówno młodzi, jak i ci bardziej doświadczeni gastronomowie.
Podczas kolacji goście mogli doświadczyć zaskakującej i nietuzinkowej podróży kulinarnej przez różnorodną gamę smaków w formie menu degustacyjnego. Pojawiły się oczywiście dania konkursowe, a całe menu zostało przygotowane tak, by docenić świeże, sezonowe, regionalne i ekologiczne składniki. Szefowie, podążając za trendami, przygotowali każde z dań także w wersji wegańskiej.
Jako pierwszy pojawił się oczywiście amuse bouche w formie live cooking – krewetka, biała czekolada. Przemysław Gościniak, zwycięzca ostatniej edycji konkursu Archimagirus, przygotował tatar z bakłażana z żelem mango i kozim serem. Rafał Godziemski zaproponował ravioli z krewetką i beszamelem oraz bisque krewetkowym. Wojciech Harapkiewicz, gospodarz kolacji, podał consommée z grzybów z pierożkami gyoza ze świeżym strusiem. Mariusz Gachewicz uraczył gości musem z łososia w panierce z sandaczem w cytrusach z konfitowanym ziemniakiem i kremem z groszku, szczawiku i szpinaku w beszamelu. Kolejne danie autorstwa Kacpra Sawonia to intermezzo: rokitnik, calamansi, marakuja, świeżo tarkowany długi pieprz. Bartosz Kornacki, zwycięzca ostatniej edycji konkursu Archimagirus,  podał karkówkę jagnięcą, buraka marynowanego, purée z pasternaka z wanilią i miodem, demi glace porto. Słodkim zwieńczeniem była propozycja deseru Marty Steszel, czyli mus grysikowy, finansjerka migdałowa, opalana włoska beza gryczana, pralina z miodem pitnym oraz żel mirabelka.
Cykl naszych kolacji ma na celu promowanie aktywnych zawodowo kucharzy i kreowanie trendów. Wystąpienia mistrzów i mistrzyń kuchni oraz anegdoty dotyczące ich pracy zmieniły proszone przyjęcie w dobrą zabawę, pełną pozytywnej energii. Natomiast potrawy konkursowe były oparte tylko na najwyższej jakości świeżych produktach – mówi Wojciech Harapkiewicz.
Partnerami spotkania byli: Archimagirus — tradycja i nowoczesność, Nestle Professional, Horeca Las Kalisz, Strusia Kraina & MOBAX.