Zwycięzcy X Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych

Aktualności

Zwycięzcy X Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych

20 listopada w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej w Warszawie odbył się finał X edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Izabelli Byszewskiej, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli współorganizatorów konkursu – Łukasza Konika, prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Jarosława Uścińskiego, prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych, jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych –Michała Grzywacza oraz Piotra Szczygielskiego.

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Nagrody główne zdobyli:

I miejsce

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie

Paulina Misiak, Oliwia Szott

Opiekun p. Dobrochna Szydełko

Nadziewana polędwiczka w pieprzowej skorupce na kremowym sosie serowym, podawana z musem buraczanym na glazurowanej w miodzie gruszce i puree kalafiorowym zamkniętym w chrupiącej otoczce.

II miejsce

Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie

Natalia Makowska, Karina Dreszer

Opiekun p. Katarzyna Hryciuk

Makowy sernik na buraczanym brownie.

III miejsce

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi

Marta Szcześniak

Opiekun p. Marcin Kolasiński

W kolorach jesieni

 

Wyróżnienia otrzymali:

Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Tarnowie

Łucja Plebanek, Karol Wajda

Opiekun p. Elżbieta Teper

Młody schab z kością żebrową

 

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

Julia Ślużyńska, Marek Romanowski

Opiekun p. Anna Korzeń

Pierś kaczki sous vide z aksamitnym purée z fasoli i gorgonzoli, sosem wiśniowym, pietruszkowym majonezem, czarną soczewicą i pudrem z andrutów kaliskich

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Hanna Owczarz, Piotr Ciesielski

Opiekun p. Katarzyna Rojkowska

Puszysta delicja z truskawki kaszubskiej, jabłek łąckich, fasoli Jaś z chrupkim andrutem podana na sosie z wiśni nadwiślańskich.

 

Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Magdalena Woźna, Aleksandra Cieślik

Opiekun p. Karolina Kwaśniak – Słomowska

Torcik fantazja orzechowo-migdałowa otulona chmurką śmietany chantilly oprószona malinowym pudrem

 

Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini

Nikola Burdyl, Paweł Ryś

Opiekun p. Dariusz Łętowski

Karp Zatorski w Dolinie Zieleni – filet z karpia z aromatyczną kruszonką z obwarzanka krakowskiego, na puree z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca w towarzystwie zielonej doliny na pesto ziołowym oraz z dodatkiem żeli owocowych

 

Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Żywcu

Martyna Kliś, Katarzyna Łodziana

Opiekun p. Alicja Broda

Ognisko Juhasa

 

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi

Dominik Diug

Opiekun p. Elżbieta Kurowska

Smaki Podhala.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014­­–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.