20 listopada w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej w Warszawie odbył się finał X edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Izabelli Byszewskiej, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli współorganizatorów konkursu – Łukasza Konika, prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Jarosława Uścińskiego, prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych, jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.
Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych –Michała Grzywacza oraz Piotra Szczygielskiego.
Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.
Nagrody główne zdobyli:
I miejsce
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
Paulina Misiak, Oliwia Szott
Opiekun p. Dobrochna Szydełko
Nadziewana polędwiczka w pieprzowej skorupce na kremowym sosie serowym, podawana z musem buraczanym na glazurowanej w miodzie gruszce i puree kalafiorowym zamkniętym w chrupiącej otoczce.
II miejsce
Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
Natalia Makowska, Karina Dreszer
Opiekun p. Katarzyna Hryciuk
Makowy sernik na buraczanym brownie.
III miejsce
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Marta Szcześniak
Opiekun p. Marcin Kolasiński
W kolorach jesieni
Wyróżnienia otrzymali:
Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Tarnowie
Łucja Plebanek, Karol Wajda
Opiekun p. Elżbieta Teper
Młody schab z kością żebrową
Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Julia Ślużyńska, Marek Romanowski
Opiekun p. Anna Korzeń
Pierś kaczki sous vide z aksamitnym purée z fasoli i gorgonzoli, sosem wiśniowym, pietruszkowym majonezem, czarną soczewicą i pudrem z andrutów kaliskich
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie
Hanna Owczarz, Piotr Ciesielski
Opiekun p. Katarzyna Rojkowska
Puszysta delicja z truskawki kaszubskiej, jabłek łąckich, fasoli Jaś z chrupkim andrutem podana na sosie z wiśni nadwiślańskich.
Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie
Magdalena Woźna, Aleksandra Cieślik
Opiekun p. Karolina Kwaśniak – Słomowska
Torcik fantazja orzechowo-migdałowa otulona chmurką śmietany chantilly oprószona malinowym pudrem
Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini
Nikola Burdyl, Paweł Ryś
Opiekun p. Dariusz Łętowski
Karp Zatorski w Dolinie Zieleni – filet z karpia z aromatyczną kruszonką z obwarzanka krakowskiego, na puree z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca w towarzystwie zielonej doliny na pesto ziołowym oraz z dodatkiem żeli owocowych
Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Żywcu
Martyna Kliś, Katarzyna Łodziana
Opiekun p. Alicja Broda
Ognisko Juhasa
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Dominik Diug
Opiekun p. Elżbieta Kurowska
Smaki Podhala.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.