Znamy polskiego uczestnika pierwszej edycji programu Talents United By Transgourmet

Aktualności

Znamy polskiego uczestnika pierwszej edycji programu Talents United By Transgourmet

Od 1 do 7 października w Austrii odbędzie się pierwsze kulinarne spotkanie młodych talentów, z krajów partnerskich, w których działa Transgourmet. Uczestnicy z Austrii, Francji, Niemiec, Rumunii, Szwajcarii i Polski będą mogli wymienić się doświadczeniami oraz rozwinąć swoją wiedzę i umiejętności w towarzystwie najlepszych w branży gastronomicznej.

Marki Transgourmet i Selgros HoReCa swoimi działaniami nieustannie udowadniają, że są partnerami dla swoich Klientów, pomagając w rozwoju ich biznesu gastronomicznego oraz w rozwoju ich Pracowników. Dzięki przynależności do międzynarodowej grupy Transgourmet firma ma możliwość wzięcia udziału w projekcie szkoleniowym Talents United by Transgourmet, którego organizatorem jest austriacki oddział firmy.
W programie mogą wziąć udział młodzi kucharze w wieku od 18 do 25 lat z krajów, w których działa Transgourmet, dla których gotowanie jest prawdziwą pasją i wiążą swoją przyszłość z branżą gastronomiczną. W Polsce wyboru dokonano spośród aplikacji nadesłanych przez klientów Transgourmet i Selgros HoReCa. Podczas pierwszej edycji wydarzenia Polskę reprezentował będzie Norbert Szefer, szef kuchni restauracji Ramki w Łodzi, która na co dzień zaopatruje się w hali Selgros Łódź-Rokicińska.
230829_tg_tut_socialmedia_instacarousel-v2.jpg

Bogaty program wydarzenia w Austrii

Tygodniowe warsztaty kulinarne w Austrii to nie tylko wyjątkowa okazja nawiązania kontaktów z kucharzami z Austrii, Francji, Niemiec, Rumunii i Szwajcarii, ale także poznania nowych kultur oraz nabycia nowych umiejętności i doświadczenia. Taka kulinarna przygoda rozwija kompetencje zawodowe, umiejętności językowe i pozwala zaprezentować swoje talenty na arenie międzynarodowej. W programie wydarzenia na uczestników czeka m.in. zwiedzanie centrum Wiednia, wycieczka połączona z degustacją wina, pełne inspiracji warsztaty gotowania, prezentacje najnowszych trendów czy odwiedziny u lokalnych producentów i topowych szefów kuchni. Wszystko w przyjaznej atmosferze, wypełnionej wspólnymi posiłkami, rozmowami i dobrą zabawą.
Norbert Szefer ma pasję, zacięcie kulinarne i marzenia, dlatego okazał się idealnym kandydatem do udziału w projekcie.

Popisowa potrawa Norberta Szefera: Mousseline z kurczaka, espuma z wędzonego ziemniaka, jus drobiowy z truflą, chips ze skóry z kurczaka, smażony na maśle groszek i szparagi ze skórką limonki i imbirem.

Popisowa potrawa Norberta Szefera: Mousseline z kurczaka, espuma z wędzonego ziemniaka, jus drobiowy z truflą, chips ze skóry z kurczaka, smażony na maśle groszek i szparagi ze skórką limonki i imbirem.

Gotowanie to moja pasja. Uwielbiam łączyć na talerzu różne smaki i tekstury. Od zawsze chciałem gotować, układać menu, szkolić i nadzorować pracowników. W restauracji, w której obecnie pracuję, mogę spełniać każde z powyższych pragnień jako szef kuchni. Myślę, że wymarzoną pracę już znalazłem, teraz chciałbym dalej się rozwijać, aby być najlepszym szefem kuchni i kucharzem – mówi o sobie polski reprezentant programu, Norbert Szefer.

 Wierzymy w biznes naszych Klientów, a ich zadowolenie to nasz priorytet. Tym bardziej cieszymy się, gdy możemy przyczynić się do rozwoju ich biznesu. Udział w Talents United by Transgourmet to szansa dla młodych szefów kuchni na rozwój ich kompetencji, a to w branży gastronomicznej odgrywa dziś bardzo ważną rolę. Jesteśmy pewni, że nasz reprezentant wróci z inspirującej podróży do Austrii z głową pełną nowych pomysłów – mówi Irmina Dziedzic, zastępca dyrektora sprzedaży ds. gastronomii Selgros HoReCa.

Talents United by Transgourmet to nie tylko inspirująca przygoda dla uczestników, ale także działanie wspierające talenty. Transgourmet i Selgros konsekwentnie angażują się i od lat wspierają młodych adeptów sztuki kulinarnej, poprzez między innymi organizowanie konkursów kulinarnych dla uczniów szkół gastronomicznych, czy wspieranie polskiej kadry kucharzy i współpracę z OSSKiC. Podnoszenie świadomości kulinarnej oraz kształtowanie dobrych wzorców wśród zawodowych kucharzy to przyszłość oraz cele projektów, w które angażuje się Transgourmet i Selgros.
Relację z wydarzenia będzie można śledzić na kanałach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Instagramie i Facebook’u.