Trwa nabór do konkursu kulinarnego 17. Festiwalu Śląskie Smaki. Na zgłoszenia drużyn konkursowych organizatorzy czekają do 30 kwietnia.
Tegoroczna 17 edycja odbędzie się w Parku Zdrojowym w Jastrzębiu-Zdroju w dniu 4 czerwca 2023 r.
Festiwal Śląskie Smaki organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych – mówi Adam Wawoczny, prezes zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej. Charakterystyczne jest, że kuchnia ta będąca niezwykle tradycyjną, zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy życia w stylu slow. W tym roku XVII Festiwal Śląskie Smaki zagości w Jastrzębiu-Zdroju, mieście obchodzącym w tym roku swoje 60-lecie.
Uczestnicy festiwalu (amatorzy, szkoły gastronomiczne i profesjonaliści) powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w kategorii potrawa regionalna lub potrawa inspirowana tradycją.
Nie zabraknie regionalnych dań serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® oraz Food Trucka „Śląskie Smaki. Restauratorzy zadbają o to, by nikt na Festiwalu nie był głodny. Festiwal jest zawsze okazją do spotkania się gastronomicznych reprezentantów różnych regionów województwa, będzie więc i kuchnia beskidzka, i jurajska, a także lokalne produkty z województwa śląskiego prosto od ich producentów.
Bitwa Smaków
Podczas trwania imprezy odbędą się pokazy kulinarne oraz emocjonująca Bitwa Smaków z Remigiuszem Rączką i Adamem Borowiczem w roli głównej. Jej efektów będzie mogła zakosztować zgromadzona publiczność.
Program
Atrakcją dla odwiedzających Festiwal z pewnością będzie niezwykle bogaty program o tematyce kulinarnej: konkurs kulinarny, pokazy grillowania, pokaz kuchni wegańskiej Kingi Paruzel oraz bicie rekordu Guinnessa na największy szałot, czyli sałatkę jarzynową. Imprezę zakończy tradycyjnie galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca “Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”®
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2013 r. oraz nagrody Komisji Europejskiej w konkursie na Najlepsze Turystyczne Destynacje w Europie EDEN (2015). Z kolei Festiwal Śląskie Smaki to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2007 r.
Organizatorzy:
- Śląska Organizacja Turystyczna
- Miasto Jastrzębie-Zdrój
Partnerzy:
- Instytut Dziedzictwa i Dialogu – Łaźnia Moszczenica
Patroni honorowi:
- Ministerstwo Sportu i Turystyki
- Marszałek Województwa Śląskiego – Jakub Chełstowski
- Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej – Rafał Szmytke
Regulamin konkursu oraz naboru uczestników jest dostępny na stronie www.slaskiesmaki.pl
Kontakt:
Agnieszka Czachura-Łach
Śląska Organizacja Turystyczna
tel.: 32 207 207 3
mail: info@slaskiesmaki.pl